Bebe i djeca

Ovo su idealne godine za prvu trudnoću!

Ako vjerujete da su kasne dvadesete godine idealne za prvu trudnoću – griješite!

Majka i dijete - Lifehealthpro.com

Trudnoća nakon 35. godine života obično se smatra rizičnom, a kao razlozi se navode moguće komplikacije u poznim fazama trudnoće, piše “Savršena“…

Ipak, nova studija sprovedena na University of Southern California u SAD-u otkrila je da rađanje deteta nakon 35. poboljšava mentalne sposobnosti majke.

U okviru istraživanja sprovedeno je nekoliko testova. Među ispitanicama nalazili se 830 žena u menopauzi koje su testirane u više oblasti – vizuelnoj percepciji, verbalnom pamćenju, koncentraciji i pažnji.

Žene koje su dijete rodile nakon 35. godine života postigle su bolje rezultate na ovim testovima – poput onog koje pokazuje verbalno pamćenje ili kognitivne sposobnosti.

Ovakvi rezultati su povezani sa hormonima estrogenom i progesteronom, koji su vrlo aktivni tokom trudnoće, a dokazano je da imaju pozitivne uticaje na hemijske procese u mozgu.

Iako vas niko ne može natjerati da imate dijete u dobi kada to ne želite, možda bi o čitavoj stvari trebalo dobro da razmislite.

Naravno, najbolje vrijeme za rađanje djece jeste ono kada vi osjetite da ste spremni da postanete majka, ali ne bi bilo loše da se i rezultati ovakvih istraživanja uzmu u obzir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh