Bebe i djeca

Koje ste dijete u porodici? To je pokazatelj vaše inteligencije

Zbog toga što su kroz odrastanje brinuli o mlađima, najstarija djeca često su dobri roditelji i skloniji su tome da imaju djecu. Najmlađa djeca su češće otvorenija.

Porodica - Novi.ba

Advertisements

Nakon analize 377.000 srednjoškolaca u SAD-u, istraživači su došli do zaključka kako su najstarija djeca u porodici najinteligentnija, odnosno postižu bolje rezultate u rješavanju testova inteligencije. Osim toga, iskrenija su od mlađih braće i sestara te sklonija dominantnom ponašanju, ali su i manje društvena, konzervativnija te slabije podnose stres.

Zbog toga što su kroz odrastanje brinuli o mlađima, najstarija djeca često su dobri roditelji i skloniji su tome da imaju djecu. Najmlađa djeca su češće otvorenija i društvenija, kao i djeca koja nemaju braće i sestara. Ipak, upravo zato što su sami znaju biti više nervozni.

Srednja djeca znaju postavljati pred sebe nerazumno visoke ciljeve jer imaju osjećaj kako moraju biti bolji od starijih braće ili sestara. Često su vrlo ambiciozni i rijetko su sebični. Znaju biti manje odgovorni od starijih i neozbiljniji. Najmlađi u pravilu dobivaju više pažnje od roditelja i ostalih članova obitelji pa se zbog toga znaju osjećati nesigurno i nedovoljno iskusno. I oni teže biti bolji od starijih, čak više od srednje djece. Često postižu veliki uspjeh u životu, u području koje ih zanima.

I jedinci se imaju potrebu tamičiti se s nekim u porodici, a kako nemaju braću i sestre – tada se okreću ocu i rade sve kako bi bili bolji od njega. Često su razmaženi i uvjereni kako se svijet vrti oko njih. Znaju biti vrlo ovisni o roditeljima i češće imaju problema u interakciji s vršnjacima. Mnogi postaju perfekcionisti i žele doći do zacrtanog cilja bez obzira na sve, piše “BrightSide“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh