Bebe i djeca

Otkriven glavni uzročnik spontanih pobačaja?

Naučnici su povezali mutacije specifičnog gena s povećanom opasnošću od ponavljanog spontanog pobačaja što otvara put prema boljoj dijagnozi i liječenju žena pogođenih tom pojavom, objavljeno je u naučnom časopisu “Royal Society Journal Open Biology”.

spontani pobačaj / ilustracija - Banjalučanke.com

Advertisements

Gen FOXD1 prvi put je bio identifikovan kod laboratorijskih miševa, napisala je ekipa naučnika u časopisu “Royal Society Journal Open Biology” u srijedu. Istraživanjem su obuhvatili 556 žena koje su bile pogođene “ponovljenim spontanim pobačajima” (engleska skraćenica RSA).

Cilj im je bio ispitati imaju li te žene mutacije istoga gena i utvrdili da – imaju. Ponovljeni spontani pobačaj definiše se za ženu koja je imala tri ili više spontanih pobačaja u prvih pet sedmica trudnoće. Kontrolna grupa od 271 žena koje ne pate od RSA takođe je bila uključena u studiju.

“Ustanovili smo da žene s mutacijama FOXD1 imaju statistički visok rizik da budu pogođene RSA”, kazali su naučnici. Takođe su pronašli jednu varijantu koja je prisutna samo u kontrolnoj grupi žena koje nisu imale spontani pobačaj, pa su postavili hipotezu da bi ih ta varijanta mogla štititi od spontanih pobačaja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh