Bebe i djeca

Kako u digitalnom dobu odgojiti dobrog čovjeka?

Filmovi, televizijske emisije, videoigre i društvene mreže nude nam prilike za učenje koje bi bilo šteta ne iskoristiti…

Djeca - Vijesti-x.com

Advertisements

Uz sve ostalo što želimo za svoju djecu, cilj nam je odgojiti dobre ljude – saosjećajne, ljubazne i iskrene, koji će znati sarađivati i komunicirati s drugima cijeniti saradnju te biti ustrajni. Sve to djeca uče iz naših primjera i iz svojih iskustava u školi i široj zajednici, no ne trebamo zanemariti ni uticaj medija, koji su nezobilazan dio naših života. Filmovi, televizijske emisije, videoigre i društvene mreže nude nam prilike za učenje koje bi bilo šteta ne iskoristiti. Sierra Filucci, izvršna urednica portala Common Sense Media i majka dvoje djece u svom blogu roditeljima predlaže nekoliko konkretnih stvari koje mogu napraviti kako bi podržali razvoj karaktera kod svog djeteta:

Gledajte sport

Zajedničko gledanje sporta i navijanje za omiljenog sportistu ili sportski klub zabavan je način druženja i povezivanja s djecom, ali i savršena prilika za isticanje osobina poput timskog rada i istrajnosti. Na primjer, nakon veselja zbog pogotka u fudbalu, možete djetetu objasniti koliko su za uspjeh važni i vezni i odbrambeni igrači. Iako možda ne dobivaju toliko pažnje, tim bez njih ne bi mogao funkcionisati, piše “Index“…

Dijelite dobre priče s društvenih mreža

Objave na Facebooku, Instagramu, YouTubeu i drugim društvenim mrežama mogu biti odličan povod za razgovor. Ako primijetite poruku, fotografiju, ili video nečega posebno lijepog ili dirljivog, pokažite to svom djetetu i komentarišite koliko je hrabrosti trebalo osobi koja je to objavila da s drugima podijeli svoju priču ili kreaciju. Razgovarajte o rizicima izlaganja sebe i koliko je važno biti vjeran sebi, uprkos mogućim kritikama.

Proširite horizonte

Gledanje dokumentaraca ili filmova o ljudima koji žive drugačije od nas može podstaći empatiju, saosjećanje i razumijevanje. Za porodičnu filmsku večer odaberite priču o osobi druge vjere ili rase, o zajednici koja živi u teškim uslovima, ili o subkulturi koja ima drugačije vrijednosti i uvjerenja od vaših i kasnije o tome razgovarajte.

Zajedno igrajte video igre

Porodično igranje videoigara prilika je za vježbanje komunikacije, timskog rada, vještina potrebnih za rješavanje problema i istrajnosti, a uz sve to je i zabavno. Odaberite igre za više igrača u kojima je za pobjedu važna saradnja. Budite primjer za pozitivnu i pristojnu komunikaciju tokom igre, a pored uspjeha, priznajte svom djetetu i trud i istrajnost u ostvarivanju cilja.

Dajte sebi vremena

Pametni telefoni javljaju nam svaki put kad nam stigne poruka ili se pojave nove objave na društvenim mrežama koje koristimo. Svoju djecu možemo podučiti samokontroli ako odlučimo ne reagovati odmah na ova upozorenja. Sljedeći put kad čujete da vam je stigla poruka, i znate da nije ništa hitno, nemojte je odmah pogledati i skrenite svom djetetu pažnju na to. Isto tako, ako vas uznemiri nešto što ste vidjeli na Facebooku ili Twitteru, nemojte odmah odgovoriti i prokomentarišite to sa djetetom. Recite mu zbog čega odgađate odgovoriti – na primjer jer biste u ljutnji mogli reći nešto zbog čega će vam kasnije biti žao, ili jer želite svom prijatelju lično reći što vas je zasmetalo, umjesto da to objavite na Facebooku.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh