Bebe i djeca

Za buduće i nove roditelje: Trik koji rješava najveći bebin problem

Umiriti uplakanu bebu roditeljima često nije jednostavno, ali čini se da je napokon nađeno rješenje za sve mame i tate kada njihova bebica ne prestaje plakati.

Beba - Novi.ba

Advertisements

Istraživanje kanadskog Univerziteta u Montrealu proučavalo je kako muzika utiče na bebino raspoloženje.

“Mnoga istraživanja proučavala su kako pjevanje i govor utiču na bebinu pažnju, ali mi smo željeli saznati kako utječu na bebinu emocionalnu samokontrolu koja kod tako malo djece, naravno, nije razvijena. Vjerujemo da pjevanje bebama i djeci pomaže da tu sposobnost razviju u većem kapacitetu”, ističe Isabelle Peretz, profesorica na Univerzitetu u Montrealu, piše “Zadovoljna“…

U istraživanju 30 zdravih beba između 6 i 9 mjeseci slušalo je snimke gugutanja beba, govora odraslih i pjesama. Snimke su puštane bebama sve dok nisu napravile plačljivi izraz lica (spuštene obrve i uglovi usana, otvorena usta i podignute obrve), kojim bebe izražavaju osjećaj nezadovoljstva i tuge.

Kad su slušale muziku bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minute, a govor odraslih držao ih je mirnim manje od 4 minute. Dakle, muzika ih je ponijela što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet oduševiti se muzikom baš kao što je to kod odraslih.

Tim psihologa kaže da je ovo otkriće važno jer u zapadnjačkoj kulturi majke puno češće pričaju svojoj djeci kad ih žele smiriti te tako propuštaju dobrobit pjevanja koje može uticati na ljudsku sposobnost samokontrole osjećaja.

Dodaju da pjevanje može smanjiti i osjećaj frustracije kod roditelja. Osim pjevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane plakati tako da joj puštaju muzičke snimke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh