Bebe i djeca

KADA DJEČJA STIDLJIVOST PRESTAJE BITI NORMALNA?

Događa li se da se vaše dijete povlači u blizini nepoznatih ljudi, a posebno djece, vrijeme je da nešto preduzmete. Dječja sramežljivost je normalna pojava, ali ako je stalna opravdano je zabrinuti se.

stidno dijete - SlobodnaDalmacija

Advertisements

Trebaju se igrati

“Stidljivost prema ostaloj djeci treba nas više brinuti nego stidljivost prema odraslima, jer je uobičajeno da se djeca srame pred odraslim osobama, naročito pred muškarcima, dok se rjeđe srame pred vršnjacima. Brine i ako se zbog stidljivosti dijete izdvaja iz grupe vršnjaka i igra se samo”, kaže Heidi Gazelle, profesorica razvojne psihologije sa Univerziteta u Melbournu, piše “Živim“…

Socijalne vještine

U interakciji s vršnjacima djeca usvajaju vještine zasnovane za normalan razvoj, poput razumijevanja osjećaja i gledišta drugih ljudi, kao i to da izražavaju svoje mišljenje na ostalima prihvatljiv način. Djeca koja takvo iskustvo nisu stekla imaju manje razvijene socijalne vještine i samopouzdanje u odnosu na svoje vršnjake.

Dobro je znati!

Sramežljivost je jednako prisutna kod djevojčica i dječaka, ali stidljivi dječaci teže uspostavljaju društvene kontakte s vršnjacima nego stidljive djevojčice.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh