Bebe i djeca

Dojena djeca imaju manje problema s ponašanjem

Bebe koje su dojene barem prvih šest sedmica života imaju manju vjerovatnoću da će imati probleme u ponašanju ili posebne obrazovne potrebe, pokazalo je novo istraživanje.

Dojenje - Maminamaza.com

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos Medicine bavila se vezom između dojenja i posebnih obrazovnih potreba kod djece, donosi New York Post.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje najmanje šest mjeseci, ali nalazi upućuju na to da čak i kombinovano hranjenje kraće vrijeme može imati koristi kada je u pitanju razvoj djeteta.

”Znamo da se mnoge žene bore da isključivo doje punih šest mjeseci koje preporučuju stručnjaci. Međutim, naše istraživanje pruža dokaze da bi i kraće trajanje dojenja ipak moglo biti korisno za razvoj djeteta”, rekao je dr. Michael Fleming, jedan od autora pomenute studije.

Istraživači sa Univerziteta u Glazovu analizirali su podatke o zdravlju i obrazovanju za 191.745 djece rođene u Škotskoj,pišu Vijesti

U prvih šest do osam sedmica njihovog života, 66.2 odsto djece hranjeno je adaptiranim mlijekom, 25.3 odsto je bilo isključivo dojeno, dok je 8.5 posto djece hranjeno kombinovano. Oko 12.1 odsto djece imalo je probleme u ponašanju u djetinjstvu, ali i kasnije kako su odrastali.

Studija je otkrila da su i kombinovano hranjenje i isključivo dojenje povezani sa smanjenjem rizika od razvoja problema u ponašanju za čak 20 odsto. Isto tako, djeca koja su bila isključivo dojena takođe su imala manji rizik od komunikaconih problema, socijalno-emocionalnih poteškoća i poteškoća u ponašanju, senzornih oštećenja, fizičkih motoričkih poteškoća i fizičkih zdravstvenih stanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh