Bebe i djeca

TRI pitanja na koja morate odgovoriti prije trudnoće

Planirate djecu u skoroj budućnosti? U nastavku pročitajte na što sve partneri moraju misliti prije trudnoće kako se ne bi našli u neugodnoj situaciji…

trudnica - Index

1. Želite li oboje dijete u ovom trenutku?

Želja za djetetom zavisi od raznih faktora, od poslovnih i finansijskih do emotivnih. Nije rijetkost da se partneri ne slažu po tom pitanju. Vi se možda osjećate spremno za trudnoću, ali vaš partner želi se u potpunosti posvetiti poslu, piše “Zadovoljna“…

Možda je situacija obrnuta, napokon ste dobili posao snova i voljeli biste napredovati u njemu, a vaš partner želio bi što prije saviti gnijezdo. Poželjno je da se oboje slažete po tom pitanju jer tako smanjujete rizik za svađe ili zamjeranja nakon rođenja djeteta.

2. Kako ćete podijeliti odgovornosti?

Dijete je velika obaveza u prvih nekoliko godina oduzima većinu vašeg vremena. Unaprijed dogovorite kako ćete dijeliti odgovornosti i obaveze jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se vi svake noći ustajete nekoliko puta kako biste smirili bebu dok vaš partner mirno spava.

U odgoju bi trebalo vrijediti pravilo “50-50”, sve obaveze dijele se napola kako biste oboje mogli kvalitetno brinuti o djetetu, ali i odmoriti se kvalitetno.

3. Kakva je vaša finansijska situacija?

Morate biti spremni za očekivani nagli rast mjesečnih troškova nakon dolaska djeteta. Čak i ako ćete “naslijediti” dio opreme za dijete od svoje porodice ili prijatelja i dalje ćete odvajati veću svotu novca za sve ostale potrepštine bez kojih vaša bebica ne može.

Ako imate stalna primanja, počnite razmišljati o štednji kako biste se lakše uhvatili u koštac sa svim nepredviđenim troškovima koji dolaze s djetetom.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh