Bebe i djeca

ČUDESNE BEBE: U UTROBI PLAČU, SMIJU SE, ŠTUCAJU I UČE JEZIK

Bebe prije rođenja nisu mirne i nesvjesne svoje okoline. Do porođaja se zabavljaju i krate vrijeme raznim aktivnostima.

Beba - Lavishtrend.com

Stručnjaci se slažu da bebe miču prstima, rukama i nogama, sišu palac, zijevaju i sanjaju. To su samo neke od nevjerovatnih stvari koje beba u trbuhu radi. Za ritmičko poskakivanje trbuha krivo je štucanje fetusa. Osjećaju ga mnoge trudnice, a počinje već krajem prvog tromjesečja, piše “24sata“…

“Svrha štucanja je ‘ispiranje’ pluća plodovom vodom u koju dijete mokri, a bubrezi stvaraju vrlo važnu tvar koja potiče sazrijevanja pluća”, pojasnio je ginekolog dr. Erden Radončić.

Roditelji ponekad dobiju fantastičnu sliku UZV-a na kojoj beba izgleda kao da se smije. Britanski naučnici potvrdili su da se bebe zaista smiju, a mogu se i mrštiti, naborati nos ili podići obrve. No osim što se smiju, fetusi plaču. Istraživanje je pokazalo da buka niske frekvencije usmjerena prema trbuhu kod fetusa u trećem tromjesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primijetili i drhtanje usne.

“Često na 4D ultrazvuku vidimo smiješak, sisanje palca, otvaranje očiju, i to u kasnijoj fazi trudnoće, nakon 32. sedmice. Većinom su ti pokreti refleksni”, objašnjava ginekolog Radončić.

Fetus čuje i reaguje na zvukove već od 16. sedmice, što je čak i prije nego što je uho potpuno razvijeno. Aktivno počinju slušati u 24. sedmici. U četvrtome mjesecu fetus reaguje na glasan zvuk na poseban način.

Giselle E. Whitwell, muzička edukatorica i terapeutkinja, kao primjer navodi ženu koja je u 7. mjesecu trudnoće posjetila zoološki vrt i gledala hranjenje lavova. Zbog snažnih krikova fetus je reagovao udarcima zbog kojih se trudnica nije osjećala dobro. Kasnije se ispostavilo da je dijete u dobi od 7 godina imalo blaži poremećaj sluha, ali je reagovalo kad je gledalo i slušalo na televiziji riku lavova.

Stručnjaci tvrde da se, osim posebne veze među blizancima, stvara i veza majke i bebe već i prije rođenja. Zadnjih 10 sedmica trudnoće, bebe vrlo aktivno slušaju majčin glas i ono što im govori. Dr. Carista Luminare-Rosen, autorica knjige “Roditeljstvo počinje prije začeća”, spominje istraživanja koja su pokazala da bebe u trbuhu imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osjete ljubav roditelja.

“Bebe mogu vidjeti, čuti, jesti, osjećati, pamtiti i razmišljati prije rođenja”, stav je doktorice.

Prema novijem istraživanju, bebe ne samo da reaguju na glas majke nego već u trbuhu počinju učiti i jezik! Jedna studija pokazala je da novorođenčad već nekoliko sati nakon rođenja razlikuje materinji od drugih jezika.

Fetus osjeća okuse kroz plodnu vodu. Prema stručnjacima, nakon 15. sedmice beba će zavoljeti slatke okuse više od ostalih i progutat će više amnionske tekućine kad je tog okusa.

Jedu dlačice

Lanugo su mekane dlačice na tijelu fetusa. Nastaju u 5. mjesecu trudnoće. Nakon rođenja beba ima dlačice na ramenima, leđima, čelu i licu, a otpadaju tokom nekoliko sedmica. Većinu ‘pojede’ u maternici i izbaci prvom stolicom.

Fetusi piju svoj urin

Amnionsku tekućinu stvara majčino tijelo dok bebi ne počnu raditi bubrezi u 4. mjesecu trudnoće. Tad beba pridonosi stvaranju plodne vode na neobičan način. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sistem u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Tako bebe, praktički pijući svoj urin, vježbaju probavne i urinarne sisteme prije nego što se rode.

Svjetlo i tama

Vid se razvija posljednji od svih osjetila, a novorođenčad slabo vidi još neko vrijeme nakon rođenja. Ipak, naučnici tvrde da su fetusi sposobni razlikovati svjetlo od tame. Ponekad se i okreću prema izvoru svjetla.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh