Posao

U 149 inspekcijskih kontrola zatečeno 70 radnika na crno

U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

Inspekcija - Ilustracija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području općina Kiseljak, Vitez, Busovača, Konjic, Jablanica, Mostar, te sarajevskih općina Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Trnovo u subotu izvršili 149 inspekcijskih kontrola tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 70 neprijavljenih radnika, 43 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, u 81 slučaj izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 326.700 KM.

U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

Porezna uprava nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, pa su pozivali porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH, piše Federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh