Posao

HRVATI OČEKUJU ODLIČNU TURISTIČKU SEZONU: TREBAT ĆE IM DESETINE HILJADA SEZONSKIH RADNIKA

Turistička sezona u Hrvatskoj će 2022. biti jako dobra, na nivou 2019. ili bolja, bar prema najavama.

Konobar - 24sata.hr

Nakon dvije godine pandemije, tokom kojih je turizam doživio veliki pad, ukidanje lokdauna širom Evrope će vratiti turiste u Hrvatsku.

Ali hoće li biti dovoljno radnika sezonaca da se popune sva potrebna radna mjesta?

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru (sistem eCrew), u Hrvatskoj je tokom uskršnjih praznika, odnosno od petka, 15. aprila, do ponedjeljka, 18. aprila 2022, ostvareno oko 135.000 dolazaka i oko 493.000 noćenja. To je daleko bolje od prošlogodišnjih 147.000 noćenja u istom periodu, piše portal Indeks.

Standardno je najviše gostiju u Istri i Kvarneru, nakon kojih slijedi Splitsko-dalmatinska županija. Najfrekventniji su dolasci u dalmatinske gradove, ali “uljez” među njima je Zagreb, koji je ostvario najviše noćenja od svih gradova u Hrvatskoj. Na nivou cijele države je od početka godine ostvaren gotovo isti broj noćenja kao rekordne 2019., prenosi Crna-hronika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh