Posao

Njemačka značajno diže minimalac. Od toga će profitirati 6 miliona građana

Njemačka vlada donijela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura, saopćila je vlada nakon sastanka kabineta.

Njemačka - Manager.ba

“Povećanjem minimalca će profitirati preko šest miliona građana, prije svega žene te zaposleni na istoku zemlje”, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon redovnog sastanka kabineta u srijedu.

Heil je rekao kako povišica minimalne satnice s 9.82 na 12 eura također pogoduje zaposlenima koji su tokom pandemije “održavali vitalne funkcije društva”, poput njegovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sustava.

Minimalna satnica bi prvo u junu trebala biti podignuta na 10.45 eura, a zatim u oktobru na 12.

Vlada je ovu odluku opravdala porastom cijena života i stanovanja u Njemačkoj.

“Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vrijeme”, stoji u saopćenju vlade.

Povišenje minimalca još mora odobriti Bundestag, gdje vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.

Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

“Ovdje se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprječavanje širenja siromaštva”, rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Koerzell.

Udruženje poslodavaca Njemačke (BDA) je kritizirala odluku vlade zbog “miješanja politike”. BDA je zatražio da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebne komisije sastavljene od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju, prenose Agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh