Posao

Radnici s primanjima do 800 KM neće plaćati porez na dohodak

Predsjednik Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić obratio se na svom Facebook profilu o prijedlogu Zakona o porezu na dohodak.

Novac u novčaniku - Faktor.ba

– Da bi rasteretila gospodarstvo i omogućila rast plaća, Vlada Federacije BiH je predložila izmjenu dva zakona koji predstavljaju jednu od ključnih ekonomskih reformi. Radi se o novom Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima koji čekaju usvajanje na Parlamentu Federacije BiH. Pošto se radi o paketu zakona, nije moguće raditi analizu jednog, a da se pri tome ne uzme u obzir što zapravo propisuje drugi – pojasnio je Novalić.

Kad je u pitanju prijedlog Zakona o porezu na dohodak, tvrdi kako je istina da se stopa povećava s 10 na 13 posto.

– Međutim, ključno je znati da se ovaj porez ubuduće neće ubirati na dio primanja do 800 KM. Dakle, radnici s najnižim primanjima neće plaćati niti jednu marku poreza na dohodak, što trenutno nije slučaj, i na kraju predstavlja rasterećenje. Zapravo, samo oni radnici koji budu imali neto plaću prije oporezivanja veću od 2.440 KM će ubuduće plaćati veći porez na dohodak nego što je trenutno slučaj. Svi ostali radnici koji primaju manje i kojih je u Federaciji BiH 96 posto će plaćati manje poreza na dohodak – pojasnio je Novalić.

– Istina je da će se porez na dohodak (od 10 posto) u buduće naplaćivati na dividendu na udjele u tvrtkama, prihod od kamata na štednju i trgovinu nekretninama, ali je ovo slučaj u svim razvijenim poreznim sustavima u svijetu i pogađa, prije svega, one imućnije članove društva, dodao je.

– Porez na dohodak će se također naplaćivati na sve prihode od igara na sreću gdje također vidim značajan napredak u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku. Ali najvažnije sam ostavio za kraj. Novi Zakon o porezu na dohodak će biti usvojen samo ukoliko istovremeno bude usvojen i novi Zakon o doprinosima kojim se smanjuju doprinosi s 41,5 posto u na 32,5 posto. Ovo predstavlja značajne uštede za gospodarstvo, mjera je koju godinama traže svi ljudi u našem društvu, i otvara prostor za proširenje proizvodnje, novi broj radnih mjesta i povećanje plaće radnika. Istina je da će se oporezivati sve trenutno neoporezive naknade poput toplog obroka i prijevoza, ali će zbog ušteda zbog manje stope doprinosa poslodavci imati priliku da radnicima nadoknade ovaj gubitak i još im i povećaju plaću – ističe Novalić, prenosi Faktor.

Kako kaže, najveći protivnici ovih prijedloga su upravo oni koji svoje radnike trenutno drže na ugovorima o djelu, gdje radnici ne ostvaruju niti pravo na zdravstvenu zaštitu, niti im ide mirovinski staž, a na osnovu čega takvi poslodavci ostvaruju profit, te nanose štetu svojim zaposlenicima i široj zajednici.

– Mi ćemo novim prijedlozima u buduće i svim zaposlenicima omogućiti zdravstvenu zaštitu, ali će zato morati platiti poreze i doprinose kao i svi ostali u društvu, što smatram da je jedino pravedno. Sjetimo se da su iste kampanje vođene i protiv Zakona o radu i Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. O kvalitetama tih zakona najbolje mogu govoriti umirovljenici koji su po prvi put sigurni da će mirovine dobiti svakog petog u mjesecu – zaključio je Novalić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh