Posao

Javna kampanja “Plata za život” u Bosni i Hercegovini

Radnicama i radnicima je potrebna plata od koje mogu da žive.

Tekstilna industrija - Ilustracija / Radiobrcko.ba

UN kao i drugi evropski organi priznali su pravo na platu za život kao ljudsko pravo. Ipak, realne plate radništva su daleko ispod ovog nivoa u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi – one čak, prema konceptu mjerenja granične linije siromaštva u Evropskoj uniji, padaju značajno ispod ovog nivoa. U Bosni i Hercegovini minimalna plata iznosi 27% plate za život, što znači da ogroman broj radnika ima sirotinjsku platu koja je nedovoljna za dostojanstven život.

Javna kampanja “Plata za život” u Bosni i Hercegovini – PR / Haber.ba

Plata za život predstavlja centralno ljudsko pravo koje je preduslov za ostvarivanje svih ostalih prava i koje je ključno za bilo koji stvarni razvoj.

U Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi većina radnica i radnika u tekstilnoj industriji prima samo zakonski propisanu minimalnu zaradu čak i u slučajevima kada radi prekovremeno. To je slučaj i u Bosni i Hercegovini. Sirotinjski nivo plata reproducira radničko siromaštvo koje je već sada postalo hronično, i prenosi si se na dolazeće generacije mladih.

Zakonski propisana minimalna zarada u ovim zemljama nije nikakva garancija da radništvo neće zapasti u siromaštvo već je, naprotiv, garancija da će ostati siromašno.

Na Međunarodni dan rada, 1. Maja, pokrećemo javnu kampanju „Plata za život“ i u Bosni i Hercegovini kako bi se skrenula pažnja na problem siromašnih plata i prava radništva u tekstilnoj industriji u našoj zemlji.

Ova kampanja je dio međunarodne inicijative koju vodi Kampanja za čistu odjeću (Clean Clothes Campaign – CCC – https://cleanclothes.org ) – globalna mreža organizacija i sindikata koja se bavi zaštitom radnih i ljudskih prava. Vođenje kampanja i javno zagovaranje ključni su alati koje ova međunarodna inicijativa koristi da bi poboljšala uslove rada u tekstilnoj industriji na globalnom nivou.

Kampanja se istovremeno provodi i u cijeloj regiji, uključujući i Hrvatsku i Srbiju. Koristeći regionalni pristup, želimo unaprijediti borbu koja se vodi za postizanje plate za život kao i ojačati pregovaračku moć radnika i sindikata kao predstavnika radničkih interesa. Također, želimo utjecati i na poslodavce i pozvati ih na odgovornost za preniske plate radnika. Razvijajući koncept evropske najniže plate za život, namjera nam je da realiziramo konkretne i provedive mjere za postizanje viših plata radnika i radnica u tekstilnoj industriji. Drugim riječima, cilj je ostvarenje napretka za radništvo u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Kampanju u Bosni i Hercegovini vodi Fondacija za lokalni ekonomski razvoj (FLER).

Analitičke i druge materijale možete preuzeti sa naše Facebook stranice: Plata za život
https://www.facebook.com/platazazivot

Također, otvoreni smo za saradnju s medijima i rado ćemo pružiti sve odgovore na dodatna pitanja, istraživanje koje je provedeno, učestvovati u medijskim programima i sl. Kontakt osoba: Emina Abrahamsdotter, emina.abrahamsdotter@gmail.com , 061 482 247 ili Elma Dmir, elma.demir@gmail.com , 062 469 613.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh