Posao

Njemačka uvodi kvote za broj radnika sa Zapadnog Balkana

Njemački Bundesrat odobrio je produžetak tzv. Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem bi građani tog regiona mogli da zbog posla i dalje dolaze u Njemačku.

Njemačka zastava - CdM.me

Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje da do 2023. zbog posla dolaze u Njemačku, piše “Deutsche Welle”.

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju njemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

S tim doduše mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona provjerava da li za postojeće otvoreno radno mjesto ima njemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Njemačke.

Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta “Pravila za Zapadni Balkan”, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novo uvedenu gornju granicu.

Iako je očigledno da postoji realna potreba, vještački uvedena gornja granica ne može se opravdati“, kazao je.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje za njegovateljima, prenosi “Akta“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh