Posao

SAD: U septembru broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 749.000

Iako su se prognoze stručnjaka kretale oko 650.000, broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD-u u septembru je porastao za 749.000

Broj zaposlenih u privatnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao je u septembru za 749.000, nadmašivši očekivanja tržišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima izvještaja o zapošljavanju za septembar, koji je pripremio Istraživački institut ADP u saradnji sa agencijom Moody’s Analytics, nakon pada broja zaposlenih u privatnom sektoru u martu, aprilu i maju zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19), SAD od juna bilježi porast broja zaposlenih.

Iako su se prognoze stručnjaka kretale oko 650.000, broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD-u u septembru je porastao za 749.000.

Tokom ovog perioda, u malim preduzećima je zaposleno 192.000 osoba, u srednjim 259.000 te u velikim preduzećima oko 297.000.

Kako se navodi u izvještaju, u uslužnom sektoru je zaposleno 552.000, a u proizvodnom 196.000 ljudi.

Broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD-u u augustu je porastao za 481.000.

Kopredsjednica Istraživačkog instituta ADP Ahu Yildirmaz u izvještaju je navela da posljednji podaci pokazuju da se američka ekonomija polako oporavlja od pandemije COVID-19.

“Tržište rada SAD-a nastavlja se postepeno oporavljati”, istakla je Yildirmaz.

Napominjući da je u septembru zabilježen porast broja zaposlenih u sektorima trgovine, transporta i proizvodnje, Yildirmaz je kazala da mala preduzeća bilježe sporiji rast u pogledu novih zapošljavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh