Posao

Švedska delegacija za rad seniora: Sedamdeste su nove pedeste

Danas su 70-godišnjaci zdraviji i aktivniji nego ikada do sada, bar prema poređenju rezultata skorašnje i studije sprovedene pre pola veka. Rezultate nove studije je objavila Švedska delegacija za rad seniora.

Među njenim brojnim zaključcima nalazi se i onaj da su kognitivne i fizičke funkcije, kao i rad pluća, sluh i generalno dobrostanje današnjih seniora bolji nego ikada ranije. Broj oboljelih od depresije, demencije i kardiovaskularnih bolesti je značajno opao.

Mnogi sedamdesetogodišnjaci su fizički veoma aktivni, što se ogleda i u njihovim čestim putovanjima, ali i u ravnopravnom učestvovanju u saobraćaju. Naime, veliki broj njih i dalje vozi.

ato u studiji piše da među njima postoji veliki potencijal za tržište rada, odnosno da sadašnji penzioneri mogu sasvim adekvatno da obavljaju mnoge radne zadatke, prenosi kamatica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh