Posao

Amazon dijeli 500 miliona eura bonusa radnicima “na prvoj liniji”

Amazon je odlučio podijeliti više od 500 miliona dolara bonusa svojim radnicima koji su radili na “prvim linijama” tokom pandemije koronavirusa.

Amazon - Moneycontrol

Bonus će radnici dobiti u znak zahvalnosti, istakao je potpredsjednik operacija Amazona Dave Clark. Međutim, visina bonusa će varirati, piše CNN.

Amazonovi radnici s punim radnim vremenom, radnici Whole Foodsa, vozači i partneri za dostave će dobiti po 500 dolara, dok oni koji rade pola radnog vremena mogu očekivati 250 dolara. Vođe na prvim linijama u Amazonu i Whole Foodsu će dobiti po 1.000 dolara, a vlasnici partnerskih dostavljačkih usluga koji pomažu u isporuci pošiljki će dobiti po 3.000 dolara. Vozači Amazon Flexa koji su radili više od 10 sati u junu će dobiti 150 dolara.

Amazon je zabilježio povećanje potražnje tokom pandemije koronavirusa jer su ljudi ostajali kod kuće i iz svojih domova kupovali. Kompanija je također kritikovana zbog uvjeta u skladištima, kao i zbog tog ašto nije pružala dovoljno informacija o istinskom utjecaju javne zdravstvene krize na radnika. Dosad je umrlo najmanje 10 radnika u skladištima koji su bili pozitivni na koronavirus.

Iz Amazona je saopćeno da su poduzeti različiti koraci za prevenciju širenja virusa te da je na troškove povezane s pandemijom potrošeno 600 miliona dolara u prva tri mjeseca ove godine. Očekuje se da će u drugom kvartalu godine troškovi porasti na najmanje 4 milijarde dolara, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh