Posao

GRAS namjerava zaposliti 75 vozača, naredne sedmice pregovori s Vladom KS

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice održati sastanak s Upravom i Sindikatom komunalne privrede KJKP GRAS radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača.

Gras autobusi - Fokus.ba

Kako je rečeno, bit će govora i o uvođenju većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Prema riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po dobijanju zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne procedure.

“Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati s predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom”, istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima s detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi KS na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo i na problem gužvi u javnom gradskom prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom je u periodu od 06:30 do 09:00 sati, kao i od 15:00 do 17:00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh