Posao

Udruženje “Freelance” u BiH podnijelo je Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera za fizička lica koja ostvaruju dohodak povremenim slobodnim aktivnostima

Inicijativa je upućena Vladi FBiH i Vladi RSa. U narednim danima očekujemo odgovor Vlada.

Koronavirus - Depo.ba

Udruženje “Freelance” u BiH je u četvrtak (19.3.2020.) podnijelo Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera za fizička lica koja ostvaruju dohodak povremenim slobodnim aktivnostima, zbog štetnog uticaja pandemije coronavirusom na njihovo poslovanje i opstanak za vrijeme krize.

Inicijativa je upućena Vladi FBiH i Vladi RSa. U narednim danima očekujemo odgovor Vlada.

Posljedice uzrokovane COVID-19 pandemijom su mnogobrojne širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Naši klijenti su kompanije i/ili pojedinci iz raznih zemalja svijeta, čije je poslovanje trenutno potpuno obustavljeno ili trpi velike ekonomske gubitke, što direktno utiče na potražnju za našim uslugama. Već smo suočeni sa gubitkom narudžbi, a u predstojećem periodu očekujemo drastična pogoršanja. Osim ekonomskog aspekta naš trenutno najveći problem je i ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

U obraćanju Vladama smo ukazali na postojanje problema koje ima i ova vrsta nove, sve brojnije radne snage u BiH. Osobe koje rade na globalnom tržištu su direktno pogođene novonastalom situacijom. Razlozi nastanka štete u poslovanju su mnogobrojni, a neki od njih su: zaraženi klijenti, smanjen broj projekata, otkazani događaji na kojima su trebali da rade, prestanak ugovorenih poslova, smanjena ponuda poslova, pad prodaje na globalnom tržištu, problem pronalaženja investitora, privatne poteškoće koje otežavaju rad npr. zatvaranjem vrtića i škola mame koje rade od kuće ne mogu preuzimati projekte zbog brige o djeci, itd. Radi se o hiljadama, pretežno mlađih osoba kojima je ovaj vid rada jedina mogućnost za ostvarivanje egzistencijalnih prihoda za njih i njihove porodice u našoj zemlji.

Smatramo da je životno važno zaštiti sva fizička lica od izlaganja socijalnim susretima kroz odlaske u banke i poreske ispostave čime se direktno dovodi njihov život u opasnost. Također, da fizička lica koja samostalno obavljaju svoj posao, a kojih ima hiljade i svakodnevno uvoze novac izvana u zemlju, sada više nego ikada trebaju podršku države u vidu ublažavanja posljedica coronavirusa.

Niže poreske stope bi značile da bi osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima mogle ispunjavati svoje obaveze, kada se steknu uslovi sa sigurnosne strane i smanji rizik od zaraze, ali istovremeno bi imale priliku ‘stati na svoje noge’ nakon ove krize koja je značajno pogodila njihovo finansijsko stanje.

Porezne olakšice do kraja godine bi ujedno značile i da osobe koje se bave povremenim slobodnim aktivnostima mogu očekivati pomoć Vlade FBiH i Vlade RS-a u trenutku kada im je to najpotrebnije.

Coronavirus je problem svih nas, bez obzira na koji način obavljamo svoj posao.

Set privremenih olakšavajućih mjera koja smo predložili baziraju se na rezultatima prethodno urađene ankete u kojoj su učestvovali freelanceri iz cijele BiH. Predložene mjere su:

  1. HITNO omogućiti paket zdravstvenih usluga svim fizičkim licima u FBiH koja nemaju zdravstveno
    osiguranje.
  2. Prolongirati rok za uplatu poreza i doprinosa te prijavu istih do daljnjeg, sve dok traje kriza COVID19. Naplatu poreskih obaveza iz tog perioda izvršiti nakon što opasnost od virusa prođe, bez kamata.
  3. Da se na uplate iz inostranstva koje ostvaruju fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima snize poreske stope.
  4. Omogućiti finansijsku podršku porodicama u kojima su hranitelji porodica nezavisni radnici.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh