Posao

Zanimanja u kojima žene preuzimaju dominaciju od muškaraca

Novi izvještaj društvene mreže Linkedln pokazuje neke pozitivne nagovještaje o odnosu žena i muškraca kada je posao u pitanju.

No image - Haber.ba

Tako, prema analizi profila na 568 zanimanja, zapošljavanje u 23 sektora prešlo je muškaraca na žene u posljednjih pet godina.

Posao koji je imao najveći dobitak kod novih zaposlenih je uloga menadžera u maloprodaji. U 2015. godini 47% novih zapošljavanja bile su žene; u 2019. godini 65% novih zapošljavanja bile su žene.

Ostali poslovi koji su postigli paritet zapošljavanja uključuju uloge u marketingu, poslovnom okruženju i zdravstvenoj zaštiti, prenosi “Bankar.me”.

Broj žena koje se zapošljavaju poboljšao se za 68% zanimanja koja je LinkedIn analizirao.

Obrazovanje bi moglo biti glavni faktor zašto se sve više žena zapošljava, kaže Laura Lorenzeti, urednica u LinkedInu.

Ekonomija je stvorila tačno 10 puta više radnih mjesta u sektoru usluga nego u sektoru proizvodnje robe u 2019. godini – kaže Julia Polak, ekonomista rada na tržištu rada ZipRecruiter

Dakle, bila je to vrlo slaba godina za industriju u kojoj dominiraju muškarci, industrija nafte i gasa i veoma jaka godina za industrije u kojima dominiraju žene, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, prenosi “Blic“.

Stručnjaci ukazuju na nekoliko načina koje mogu poboljšati paritet u procesu zapošljavanja i napredovanja, uključujući veći pristup mentorstvu i sponzorstvu, kao i ograničavanje rodne pristranosti u radu.

Lorenzeti dodaje da će žene koje imaju uspjeh javno možda inspirisati druge žene da posao razmatraju za sebe. Kada se više žena pridruži terenu i uspiju, to može imati trajan uticaj na to koja vrsta radnika se podstiče i pozdravlja, da se pridruže određenim profesijama.

Evo najviših poslova na kojima su žene ostvarile najveći uticaj:

  1. Menadžer korisničke podrške
    Srednja zarada: 55.000 dolara godišnje
  2. Savjetnik za zaštitu životne sredine
    Srednja zarada: 57.800 dolara godišnje
  3. Specijalista za animaciju
    Srednja zarada: 43.900 dolara godišnje
  4. Veb dizajner
    Srednja zarada: 52.000 USD godišnje
  5. Dizajner
    Srednja zarada: 80.000 dolara godišnje
  6. Specijalista za javnu politiku
    Srednja zarada: 57.800 dolara godišnje
  7. Stomatološki tehničar
    Srednja zarada: 22 dolara na sat
  8. Medicinski radnik
    Srednja zarada: 105.000 USD godišnje
  9. Grafički menadžer proizvodnje
    Srednja zarada: 62.400 dolara godišnje
  10. Menadžer maloprodajnih operacija
    Srednja zarada: 55.300 dolara godišnje

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh