Posao

Njemačke tajne službe traže radnike

Njemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike objavljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mjestima u nadi da će tako doći do najboljih kandidata.

Prisluškivanje - Ilustracija/HRT

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mjesto neobičnih ponuda za posao. ‘U tajnosti činiti dobro’ – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje suradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe – ‘Činiti pravu stvar’.

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj željeznici mogu se vidjeti i oglasi Ministarstva spoljih poslova.

I ono traži IT stručnjake uz poziv ‘Diplomatija i digitalno – Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova’.

Njemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mjesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijimi su sniženi, navodi “Deutsche Welle”.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja tjelesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbjednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

Naći odgovarajuce ljude za nepopunjena radna mjesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou – kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblasti objašnjava činjenicom da je njemačko društvo prekasno počelo da se pilagođava digitalizaciji, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh