Posao

U Njemačkoj projekti stoje zbog nedostatka radnika, stručnjaci strahuju od najgoreg

Predsjednik Njemačke obrtničke komore Hans Peter Volseifer izrazio je u srijedu bojazan da bi nedostatak stručnih radnika mogao naškoditi njemačkom privatnom sektoru.

Njemačka - Srpskainfo.com

U međuvremenu nam u gotovo svim zanatskim sektorima nedostaje stručnih radnika: visoko i niskogradnja, tehničko održavanje građevina, vodoinstalaterski, sektor grijanja ali i prehrambeni sektor – rekao je Volseifer u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju dpa.

On je objasnio da zbog nedostatka stručnih radnika u zanatskom sektoru već sad trpe mnogi važni projekti kao primjerice u izgradnji mostova ili polaganju optičkih kablova.

Nama je potrebno ciljano useljavanje stručnih kadrova, u to su svi uvjereni – rekao je Volseifer.

Početkom sedmice održan je samit predstavnika politike, poduzetnika i sindikata na kojem su razmatrane mogućnosti što bolje primjene novog zakona o useljavanju stručnih radnika iz zemalja izvan Evropske unije koji bi trebao stupiti na snagu početkom marta sljedeće godine.

Volseifer je tom prilikom zatražio uklanjanje birokratskih prepreka kako bi u Njemačku što prije stigli prijeko potrebni stručni radnici. U to spada brzo priznavanje stručnih diploma, ali i reforma postupka izdavanja viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.

Nama je jasno da 1. marta neće odmah pred vratima stajati 30.000 obrtnika. Mi moramo početi s malim brojkama. Ako nam pođe za rukom godišnje privući nekoliko hiljada stručnjaka s izučenim zanatom, to bi već bio uspjeh – zaključio je Volseifer.

On je zaključio kako ni useljavanje neće pokriti akutne potrebe njemačkog obrtništva nego da se treba pojačano raditi na osposobljavanju domaćih potencijala.

Mi se moramo pobrinuti za to da dugotrajno nezaposleni napokon pronađu put do tržišta rada – rekao je Vollseifer koji se založio i za programe koji bi povećali broj žena u tehničkim zanimanjima.

On je naglasio i da Njemačka mora postati zemlja koja strancima želi dobrodošlicu kako bi oni upravo Njemačku odabrali za zemlju u koju će se iseliti.

Oni koji posjeduju kvalifikaciju vrlo dobro gledaju jesu li negdje dobrodošli ili ne. U to spada i mogućnost useljavanja za njihove porodice – rekao je Volseifer i naglasio kako se trebaju izbjeći greške iz perioda masovnog uvoza radne snage u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka kada se, kako je rekao, nije razmišljalo o budućnosti, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh