Posao

Od gradskog čistača do magistra, a možda i budućeg direktora

Ljubav prema čitanju otkrio je sasvim slučajno u 21. godini i od tada koristi svaki slobodan trenutak da pročita neko novo djelo.

Arslan Bajramovski - Portal-udar.net

Arslan Bajramovski iz Beograda je sa skoro 50 godina završio master studije iz oblasti ekonomije. Zanimljivo je da je radnik “Gradske čistoće” u Beogradu, čije je ulice čistio više od 20 godina.

Kako prenosi portal Nezavisni.rs, posljednji put su sa Arslanom razgovarali početkom prošle godine, kada su ga do master diplome specijalističkih studija ekonomije djelila samo četiri ispita. Danas je do ostvarenja cilja preostalo samo da odbrani master rad.

Da nije bilo knjiga uz koje je pronašao unutrašnji mir, vjerojatno sada ne bi mogao reći da je sretan čovjek i da radi posao koji voli.

“Fokusiran sam na završavanje master rada na temu ‘Upravljanje bankarskim rizicima’. Očekujem da to završim ove jeseni. Potrebna mi je novija literatura kako bih mogao da napišem rad i zaista bih bio zahvalan ukoliko bi neko mogao da mi pomogne. Teško je jer ova tema mi nije bliska u praksi, moj posao podrazumijeva nešto potpuno drugo” – iskreno će Arsa, kojeg skraćeno tako svi zovu.

Uporedo sa master studijama, Arslan je sredinom 2017. dobio unapređenje na poslu, te je čišćenje beogradske kaldrme zamjenio pozicijom poslovođe u “Gradskoj čistoći”. Kako kaže, bolje radno mjesto nije ga promijenilo – “ostao je u duši isti”, a njegov životni put motivisao je kolege da upišu škole.

“Na poslu nema ljubomore, nisam se promijenio prema kolegama sa posla. Moj primjer im samo služi kao poticaj da i oni mogu isto da učine. I tu sam uvijek da im pomognem i dam savjet“ – ističe Arslan za Nezavisni.rs.

Posebno je naglasio da svoj posao radi sa ponosom i priznaje da se ni danas ne libi da pored regularnog, radi i dodatne poslove.

“Proveo sam 20 godina čisteći ulice, ali i dvorišta mnogih ljudi. Dešava se da me ti ljudi i sada pozovu i vrlo rado se odazovem, dodatna zarada uvijek dobro dođe“, uz osmijeh kaže najpoznatiji radnik “Gradske čistoće”.

Ljubav prema čitanju otkrio je sasvim slučajno u 21. godini i od tada koristi svaki slobodan trenutak da pročita neko novo djelo.

“Nemam baš vremena za čitanje u posljednje vrijeme, ali nedavno sam pročitao Monah Kalist autora Milivoja Jovanovića. Preporučio bih je svima koji žele da pronađu svoj mir“, kaže Arslan.

U početku kada je porodici saopštio da će u petoj deceniji života upisati fakultet, tj. Visoku školu za poslovnu ekonomiju i poduzetništvo, nije baš dobio podršku kojoj se nadao. “Porodica mi je govorila da nisam normalan”, kaže.

Međutim danas, nakon što je studije završio u roku i kada je na korak do master diplome, supruga i djeca ponosno govore o njemu.

“Ono što se u mom životu događa predstavlja više od sna“, veli u razgovoru za Nezavisni.rs.

Iako nema mnogo slobodnog vremena, svoju nesvakidašnju životnu priču planira da prenese na papir, te nakon što zvanično postane master ekonomista, pisanje romana biće njegov novi projekt. Možda će jednog dana Arslanova knjiga izazvati isti onaj osjećaj kod nekog čitaoca kao što je kod njega probudila prva knjiga koju je pročitao.

U Srbiji živi veći broj Roma nego u Bosni i Hercegovini tako da je i veći broj fakultetski obrazovanih građana ove nacionalne manjine. Ipak, broj romskih studenata u posljednjih pet godina se povećao i trenutno širom Bosne i Hercegovine studira oko 20 studenata. Jedan primjer je mlada i uspješna Ajša Ramić o kojoj smo ranije pisali na portalu Udar.

Ajša Ramić je pravnica. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2016. godine, a već 2017. Magistrirala (sistem 4+1). Trenutno privodi kraju drugi magistarski studiji na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Ona posebno ističe važnost obrazovanja i njena najiskrenija želja je da se mladi Romi i Romkinje obrazuju, jer obrazovanje je najvažnije za svaku osobu, a posebno za Rome koji uvijek nose dupli teret.

“Moramo duplo da se trudimo. Pripadamo nacionalnoj manjini koja je ogroman teret za mladu osobu. Moramo se obrazovati što više, a obrazovanje i trud se kad-tad isplate. Poznajem mnoge koji sanjaju da postanu doktori, inženjeri, advokati, ali ih je strah odbijanja koje smo svi prošli. Ja im kažem da se bore kroz život. Znanje je ono što vam niko ne može uzeti”, poručila je Ajša, piše “portal-udar.net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh