Posao

Psihološki trikovi koji vam mogu pomoći na razgovoru za posao

Sposobnost pravilnog predstavljanja važna je vještina, posebno tokom razgovora za posao. To je zato jer nadređeni ne uzimaju u obzir samo vašu profesionalnost i iskustvo, već i vaš nivo samopouzdanja, koliko dobro govorite i mnoge druge stvari.

Razgovor za posao - Ilustracija/Srednja.hr

Međutim, osim ovih vještina, postoje i neke psihološke tehnike pomoću kojih možete brže i lakše dobiti posao svojih snova, piše “Bright side”, prenosi “Klix“.

Prvi savjet je da ne zakazujete razgovor ponedjeljkom i petkom. Evo i zašto, ponedjeljak je težak dan za sve, dok petkom svi razmišljaju o vikendu. Psiholozi su pronašli savršeno vrijeme za razgovor za posao, a to je utorak od 10:00 do 15:00 sati.

Boja vaše odjeće može imati veliki utjecaj na to kako vas drugi vide. Naprimjer ako nosite plavo ili smeđe odijelo, to znači da ste ozbiljan kandidat. Boja koja odbija poslodavce je narandžasta. No boja odjeće nije jedino što biste trebali imati na umu. Ukoliko ste žena, nikada na razgovor ne idite bez štrampli, jer se to smatra neozbiljnim, a ako nosite potpetice, neka one budu što niže.

Osim toga postoje riječi koje nikada ne smijete izgovoriti. Riječi poput “volim” i “oklijevanje” znatno smanjuju šanse za dobijanje posla. Ovo važi za poslodavce koji su stariji od 30-40 godina, mlađi su manje izbirljivi kada govorimo o rječniku koji koriste.

Neadekvatan osmijeh također može pokvariti dojam. Poslodavci obično ne vole ljude koji imaju širok osmijeh. Vjeruje se da je osoba koja se stalno smiješi manje ozbiljna.

Osim toga poslodavci vole kada ih pažljivo slušate, stoga na razgovoru budite zainteresirani za ono što vam govori.

Fotografija u CV-ju mora biti pomalo provokativna. Naime, žene koje u CV-ju pokazuju dekolte, dobijaju posao 19 puta češće. Naravno, treba biti umjeren, ali ako poslodavac mora birati između žene koja nosi zakopčanu košulju i žene s dekolteom, vjerovatnije će izabrati drugu.

Tokom razgovora za posao svaka sitnica je bitna: poslodavci vas promatraju čak i dok čekate da intervju započne. Stručnjaci ne preporučuju razgovor putem telefona ili ispijanje kafe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh