Posao

Gigant u proizvodnji računara zatvara 9.000 radnih mjesta

Američki gigant HP najavio je zatvaranje između sedam i devet hiljada radnih mjesta kako bi smanjili troškove u sklopu reorganizacije poslovanja.

HP - Twitter

Planiranim ukidanjem radnih mesta broj HP-ovih radnika širom svijeta mogao bi se smanjiti oko 16 posto.

U kompaniji očekuju da će smanjenjem broja zaposlenih i drugim mjerama smanjenja troškova uštedeti oko milijardu dolara, navodi se u saopštenju.

Uprava očekuje da će ih restrukturisanje kratkoročno skupo stajati, predviđajući do kraja fiskalne 2022. godine milijardu dolara troškova povezanih s preuređenjem poslovanja, prenosi “Tanjug”.

Poznati proizvođač računara je prošle godine saopštio da ima 55.000 zaposlenih, a u juče objavljenom saopštenju nisu ažurirali tu brojku. Proteklih godina su već u više navrata smanjivali broj zaposlenih. Sredinom 2018. grupa je najavila da bi do kraja finansijske godine 2019. trebala otpustiti oko 4.500 do 5.000 zaposlenih.

U pripremi su i velike promjene na menadžerskom nivou, pa bi tako Dion Weisler u novembru trebao da prepusti dužnost izvršnog direktora dugogodišnjem menadžeru HP-a Enriqueu Loresu.

Kompanija ima problema zbog pada tržišta ličnih računara, iako se stanje u međuvremenu donekle poboljšalo. Nakon podjele nekadašnjeg tehnološkog diva Hewlett-Packarda 2015. godine, HP je preuzeo poslovanje s hardverom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh