Posao

Četvrtina Evropljana ne može sebi da priušti čak ni sedmicu odmora

Više od četvrtine građana zemalja Evropske unije nije moglo sebi da priušti da otputuje za jednu sedmicu godišnjeg odmora u 2018. godini, saopštio je danas evropski zavod za statistiku Eurostat.

Umor - Ilustracija / RTL.hr

Procenat građana EU starijih od 16 godina koji prošle godine nisu nigdje otputovali za odmor iznosi 28,3 posto, prema nalazima zavoda, piše “Bankar“.

Ovo je doduše bolje nego u 2013, kada je taj procenat bio skoro 40 posto.

Što se tiče pojedinačnih članica EU, jednu sedmicu ljetovanja nije moglo da priušti skoro 59 posto građana Rumunije, 51,3 posto građana Hrvatske, 51 posto Grčke i Kipra.

Procenat onih koji nisu mogli da putuju u Evropi najniži je u Švedskoj (9,7 posto) i Luksemburgu (10,9 posto prema podacima za 2017).

Zemlje koje su se najviše ‘popravile’ po ovom kriterijumu u posljednjih pet godina su Bugarska za 35,8 posto (sada iznosi 30,5 posto u 2018.) i Poljska za 26 posto ( sada iznosi 34,6 posto).

Grčka je jedina članica EU u kojoj je ovaj procenat porastao u periodu od pet godina, i to za dva odsto, navodi “Eurostat”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh