Posao

Hrvatski ugostitelji na mukama: Traže radnike, nude povoljne plate roštiljdžijama i kuharima

U jeku ljetne sezone, hrvatski ugostitelji muku muče jer nemaju dovoljno sezonskih radnika. Vlada Hrvatske prvo je odobrila 10.611 dozvola za rad u turizmu stranim radnicima, a potom povećala na 12.611, ali su sva mjesta ekspresno popunjena.

Roštilj - RAS Srbija

Hrvatski ugostitelji traže još minimalno hiljadu dozvola, jer, kako navode, primorani su zapošljavati strane radnike, jer su domaći otišli u Njemačku, Austriju, Francusku, Španiju, piše “Avaz“.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plaća u ugostiteljstvu je 536 KM. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za platu u BiH kada u regionu mogu zaraditi i trostruko više.

To znaju i hrvatski mediji. Tako u oglasima koje objavljuju nude za 27 posto višu plaću od prosječne hrvatske u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se da na sve moguće načine privuku radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Plate u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kreću se od 1.700 KM za konobare, dok je plata za kuhare i do 2.800 maraka.

Zaposlila sam tri kuhara i pet konobara iz BiH i jako sam zadovoljna njima. Početkom maja objavila sam konkurs, za deset mjesta prijavilo se troje iz Hrvatske, a na razgovor je došao samo jedan čovjek. Niko se ne javlja na oglase i jedini je spas da dovedemo nekog sa strane – rekla je za “Avaz” Tamara Pajić, vlasnica jednog restorana na Hvaru, navodeći da su kod nje neto plate 1.742 KM za pomoćne radnike u kuhinji, dok su za konobare 2.057 maraka.

Jedini spas

Na hrvatskoj internetskoj stranici “Jooble.org” otvoreno je više od 900 ponuda za sezonski rad, a između ostalog, hitno su potrebne i roštiljdžije, koje će biti plaćene i do 3.714 KM.

I Crna Gora traži radnike

Crna Gora već dvije godine takođe je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plaće nisu toliko visoke kao u Hrvatskoj. Raspon plaće za konobara kreće se od 1.000 do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

Brojke

  • 1.800 KM nude plata konobarima
  • 1.200 KM daju čistačicama
  • 1.300 KM plata sobaricama
  • 536 KM prosječna plata konobarima u BiH

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh