BIZnews

Aluminij: Jedini uslov je očuvanje svih radnih mjesta

Mostarska kompanija je u krizi i dužna je 377 miliona KM, a samo za struju 280 miliona KM te joj prijeti stečaj.

vijesti

S kompanijom “Glencore” iz Švicarske pokrenuti su inicijalni razgovori za preuzimanje “Aluminija” d.d. Mostar, a jedini uvjet je očuvanje radnih mjesta u mostarskoj kompaniji.

Istakao je ovo danas premijer FBiH Fadil Novalić, nakon što su se on i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić te ministrica finansija Jelka Milićević sastali s predstavnicima „Glencora“ i „Aluminija”.

Mostarska kompanija je u krizi i dužna je 377 miliona KM, a samo za struju 280 miliona KM te joj prijeti stečaj. Zato je Vlada s Upravom “Aluminija” dogovorila pronalazak strateškog partnera.

– Otvorili smo pregovore s “Glencoreom”, koji je težak na stotine milijardi dolara. Oni su isporučili svoje premise da bi nastavili s ovim biznisom, a mi smo rekli kako je jedini uvjet očuvanje radnih mjesta – kazao je Novalić na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka.

Džindić je istakao da mu je drago što su već napravljeni okvirni dogovori.

– Ušli smo u okvir za pregovore s ”Glencore Internationalom”, a rješenje je vrlo vjerovatno formiranje sasvim nove kompanije, ali bez otpuštanja radnika – rekao je Džindić i dodao da su razgovarali i kako riješiti dugovanja i o cijeni struje.

Istakao je da Vlada u ovom trenutku ne može subvencionirati električnu energiju.

– U narednim danima dobit ćemo pojašnjenja od firme “Glencore” – kazao je Džindić, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh