Posao

Njemačka: Potražnja za novim radnicima naglo slabi

NEZAPOSLENOST u Njemačkoj porasla je u svibnju nakon gotovo dvije godine kontinuiranog smanjivanja, pokazali su danas objavljeni podaci, signalizirajući da se posustajanje gospodarskih aktivnosti polako počinje osjećati i na tržištu.rada.

Njemačka zastava -Twitter

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu porastao je u svibnju za 60.000 u odnosu na prethodni mjesec i bez posla je bilo 2,279 milijuna njemačkih građana, pokazuju podaci Savezne agencije za rad (BAA).

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti porasla je time na pet posto. U travnju iznosila je 4,9 posto.

Ukupan je broj nezaposlenih u ovom mjesecu u svibnju uvećan za sedam tisuća u odnosu na travanj i iznosio je 2,236 milijuna. Stopa nezaposlenosti time se zadržala na 4,9 posto, prenosi Hina.

Iako je neočekivano povećanje broja nezaposlenih u ovom mjesecu uglavnom posljedica revizije statusa nekih primatelja novčane pomoći, usporavanje gospodarstva također je odigralo svoju ulogu, rekao je voditelj BAA Detlef Scheele.

„Na tržištu rada vidimo prve učinke nešto slabijeg stanja u gospodarstvu. Potražnja kompanija za novim zaposlenicima naglo slabi iako je još uvijek na visokoj razini”, rekao je Scheele.

Solidno tržište rada bilo je u proteklim godinama glavni oslonac rasta najvećeg europskog gospodarstva koje se velikim dijelom oslanjalo na domaću potražnju. Nastavi li se trend povećanja nezaposlenosti i u idućim mjesecima, potrošnja kućanstava mogla bi oslabiti i time lišiti gospodarstvo važne potpore.

Izvozno orijentirana njemačka industrija već je pod pritiskom trgovinskih sporova i poslovne nesigurnosti povezane s kaotičnim odlaskom Britanije iz Europske unije, podsjeća Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh