Posao

U BiH najmanje 3.000 nelegalnih fotografa

Zbog pojave sve većeg broja onih koji posao fotografiranja rade nacrno direktno su ugroženi profesionalci koji se ovim poslom bave više od 20 godina i uredno izmiruju obaveze prema državi.

Fotograf - Dev.maais.pce.uw.edu

Reakcija Udruženja

Fotografiranje vjenčanja, rođendana, matura koje rade priučeni fotografi nije nepoznanica ni u Zeničko-dobojskom kantonu.

Unija studenata Univerziteta u Zenici, naime, angažirala je fotografa da nacrno fotografira apsolvente. Odmah su reagirali iz Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti u BiH te nadležna inspekcija.

Selver Konjić, koji se fotografijom bavi 20 godina, ovaj potez smatra nedopustivim, posebno jer se radi o visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

– Prije je bilo dosta lakše, mušterije su dolazile same, izrađivale fotografije. Danas, da biste opstali, morate posao tražiti izvan studija, bazirati se na vjenčanja i škole, da pokrijete obaveze prema državi. Ali, ekspanzija ilegalnih fotografa ugrožava sve nas koji ovaj posao radimo legalno i u skladu sa zakonom – kaže Konjić.

Upravo je Konjićeva radnja jedna od najstarijih u Zenici, koju je njegov otac otvorio 1981. godine. Apsolvente Zeničkog univerziteta fotografirao je deset godina.

– Denis Vejzović, predsjednik Unije studenata, odlučio je ove godine angažirati ilegalnog fotografa, a da nije raspisao javni poziv da svi dostavimo ponude. Upozorili smo rektora, ali niko ništa. Srećom, intervenirala je inspekcija, kaznila fotografa, ali je on, ipak, nastavio fotografirati apsolvente, što je poražavajuće – smatra on.

I Hajrudin Muminović, predsjednik Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti u BiH, koja broji 156 radnji sa 550 uposlenih, smatra da je sve veća ekspanzija fotografa koji im “kradu hljeb iz ruku”.

Rješenje problema

– Pet je puta više onih koji ovaj posao rade nacrno. U BiH je najmanje 3.000 ilegalnih fotografa. Najviše ih je u Tuzli, Mostaru, Čitluku i Zenici, dok su u RS problem Bijeljina i Zvornik, gdje, opet, dolaze ljudi iz Srbije – govori on.

Rješenja problema vidi u pojačanom inspekcijskom nadzoru i kontroli, ali i volji nadležnih da zaštite firme koje na zakonit način pružaju ove usluge.

Zbog čega nije raspisan javni poziv za fotografiranje apsolvenata, pokušali smo saznati od Vejzovića, ali nije odgovarao na naše pozive.

Inspekcije na svadbi

Konjić smatra da će najavljeni veći angažman inspekcija na području ZDK, jer ide period vjenčanja, uspjeti smanjiti ilegalan rad, ali i neugodne situacije.

– Mahom dolaze bračni parovi koji budu nezadovoljni uslugama ilegalnih fotografa, iako oni ne daju povoljniju cijenu od nas. Ako će neko sebi dozvoliti da mu na svadbu upadne inspekcija, dobiju loše fotografije, mi smo tu onda bespomoćni – ističe Konjić, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh