Posao

Poslodavci iz BiH se ne mogu nositi sa uslovima u Njemačkoj: “Džaba veća plata i prijavljeni radnici”

Poslodavci širom Bosne i Hercegovine, zbog već odavno prisutnog problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako zadržati postojeće ili pronaći nove radnike.

Posao u Njemačkoj - Twitter

Sve je kritičnija situacija u trgovinama, pekarama i manjim firmama, gdje se za mjesec rada u Sloveniji ili Njemačkoj može zaraditi četiri puta više nego u BiH.

Kako je rekao Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH, zbog toga su sve češće slike trgovina, ugostiteljskih i sličnih objekata oblijepljenih oglasima ispisanim pozivima poslodavaca za prijem radnika. Mnogi, kako kaže, nude i bolju platu i prijavu, što je ranije bilo skoro nezamislivo.

“Živim u Zenici i primijetio sam da na svakoj drugoj radnji stoji natpis: “Tražim radnika ili radnicu.” Ranije se na jedan oglas u trgovini prijavljivalo skoro 3.000 radnika, a danas nema nikoga, jer je do sada praksa bila da se isplaćuje minimalac”, kaže Semić.

Alem Smajlović, vlasnik jedne sarajevske trgovine, potvrdio je da ga je samo prošle godine napustilo čak osam radnica.

“Osam puta sam objavljivao oglas tražeći radnicu. Ljudi nakon mjesec-dva daju otkaz. Sve su radnice bile prijavljene, čak sam im i povećavao platu, ali ne možemo se mi boriti s uslovima u Njemačkoj ili u drugim zemljama Evropske unije. Nameti su visoki, moramo i mi od nečega živjeti”, objašnjava svoju situaciju Smajlović.

“Iz Hrvatske nam je došla firma koja traži 1.000 radnika koje će zaposliti na šest mjeseci. Osigurali su im prevoz, povratnu kartu, hranu, osam sati rada, a plata je 700 evra. Sve prekovremeno se, naravno, plata. Hrvatski poslodavci ovih dana zaključuju ugovore s našim ljudima i oni će otići”, napominje Semić, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh