Posao

Tržište “u minusu”: U BiH nedostaje zidara, tesara, vozača, konobara, kuhara…

Analizirajući potražnju kadrova kod srednje stručne spreme, najtraženiji su: tesari, trgovci, vozači, komercijalisti.

Konobar - Pinterest

Prema brojnim procjenama, tržište rada u BiH u ovom trenutku je u ‘minusu’, a najtraženija zanimanja, prema podacima Službi za zapošljavanje, su građevinski radnici, tesari, trgovci, vozači, konobari…, piše “Večernji“.

Traži se…

Nedostatak radne snage u BiH doveo je do drastičnih povećanja plaća, pa nerijetko vidimo oglase poput: “Tražim radnicu za rad u kafiću – plaća 1200 KM. Samo druga smjena, fiksno radno vrijeme. Osiguran stan ili prijevoz i prijava”. No, ni ovakvi oglasi i ponude vrlo često nisu dovoljno ‘primamljivi’ radnicima, ističu poslodavci. Osim radnika u ugostiteljstvu, sve više radnika nedostaje i u građevinarstvu, što je potvrdila direktorica proizvodnog, građevinskog i uslužnog poduzeća iz Zenice Senija Šehanović. Za “Nezavisne” je kazala kako je radnike teško sačuvati. – Mi nudimo izrazito visoke plaće, uslove rada… Međutim, teško je nositi se s njemačkim plaćama”, ističe Šehanović za “Nezavisne” te dodaje da dobre radnike danas treba tražiti svijećom. Kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca, Federalni zavod za zapošljavanje, u suradnji sa županijskim službama, krajem prošle godine proveo je istraživanje o potrebama tržišta rada. Rezultati istraživanja pokazali su da su u 2019. godini najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja, a to su krojač i tekstilni radnik, obućar; prodavač-trgovac, zavarivač, vozač, bravar, stolar, konobar, kuhar, zidar. Kada je pak riječ o najtraženijim zanimanjima visoke stručne spreme su strojarski inženjer, ekonomist, doktor medicine, stomatolog, el. inženjer – informatičar, građevinski inženjer i pravnik…

Podatke o najtraženijim zanimanjima i broju radnika u Hercegovini dobili smo iz dviju službi za zapošljavanje.

Prema podacima Službe za zapošljavanje HNŽ-a, trenutačno po konkursima koje su objavili poslodavci, najtraženija zanimanja su: hemijski inženjeri, programeri, razni smjerovi nastavnika, pravnici, ekonomisti. Analizirajući potražnju kadrova kod srednje stručne spreme, najtraženiji su: tesari, trgovci, vozači, komercijalisti. Povećana je potražnja za sezonskim djelatnicima za nadolazeću ljetnu sezonu, što kod nas što u inozemstvu. Najčešće se traže kuhari, konobari, pomoćni kuhari, sobarice, recepcionari, kazali su iz Službe HNŽ-a, dodavši da je najviše nezaposlenih u trećem stupnju obrazovanja – 10.129, slijedi četvrti stupanj s 9648 nezaposlenih osoba, objasnili su nam iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Nezaposleni

I iz Službe za zapošljavanje ZHŽ-a kazali su kako je najtraženije zanimanje magistar farmacije te da je kod visokoobrazovanih poželjno aktivno poznavanje nekoga stranog jezika, najčešće engleskog jezika. Najviše nezaposlenih osoba je sa završenom srednjom stručnom spremom – 1328 osoba, kazali su iz Službe za zapošljavanje ZHŽ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh