Posao

Promjena Uredbe: Odmah nakon intervjua znat ćete jeste li dobili posao

Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita za kandidate za državnu službu u Federaciji BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, primjenom sadašnje uredbe uočena je potreba za izmjenom i dopunom određenih rješenja, s ciljem što efikasnijeg i ekonomičnijeg provođenja ispita općeg znanja i stručnog ispita, u interesu organa državne službe koji, putem javnog konkursa, popunjavaju upražnjena radna mjesta državnih službenika kao i kandidata koji se na javni konkurs prijavljuju.

„Izmjenama Uredbe je brisana odredba koja je propisivala podnošenje prijave na javni konkurs i dokumentacije o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta. Namjera je da ovom Uredbom bude isključivo obrađeno provođenje ispita općeg znanja i stručnog ispita, dok se ostala pitanja, koja se tiču provođenja konkursne procedure, uređuju drugim aktima. Također je, sa 24 na dva sata prije početka testiranja, skraćen rok za utvrđivanje sadržaja testova ispita općeg znanja.

Novina je i da Agencija, odmah po završetku ispita općeg znanja, sve kandidate usmeno obavještava o rezultatima koje su postigli, a kandidatima koji nisu položili ispit uručuje pisano obavještenje.

Dakle, obavještenja kandidatima ne dostavljaju se više putem putem pošte, a rokovi za žalbu počinju teći istog dana“, saopćeno je iz Vlade FBiH. Uz to, svakom kandidatu se, nakon intervjua i izvršenog ocjenjivanja, odmah saopćavaju rezultati stručnog ispita i o tome uručuje pisana obavijest. Usvojen je i izvještaj radne grupe koja je usaglasila stavove o Prijedlogu uredbe o izmjenama i dopunama ove uredbe.

Vlada je obavezala Agenciju da, u roku od sedam dana od objavljivanja Uredbe u „Službenom listu FBiH“, Radnoj grupi na mišljenje uputi Pravilnik o o pravilima i postupku provodenje javnog konkursa i postavijenja ditavnih službenika u organima državne službe FBiH.

Vlada Federacije BiH je izmijenila i Uredbu o kriterijima za utvrđivanje liste eksperata s koje se imenuju članovi komisije za izbor državnih službenika.

„Primjenom važeće uredbe uočena je potreba za izmjenom i dopunom određenih odredaba, s ciljem skraćivanja procedure odabira kandidata u javnom pozivu za izbor na listu eksperata. Naime, sada brisanom odredbom člana 6. bila je utvrđena obaveza i propisan način vrednovanja kandidata u javnom pozivu za listu eksperata.

Međutim, vrednovanje, odnosno propisano bodovanje kandidata pokazalo se nepotrebnim jer svaki kandidat koji se prijavi na javni poziv i ispunjava uvjete iz javnog poziva bude uvršten na listu eksperata nezavisno od utvrđenog broja bodova nakon vrednovanja“, navode iz Vlade,prenosi Nap


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh