Posao

Nezaposleni će biti skinuti s biroa ukoliko daju netačne podatke o svom statusu

Nezaposlene osobe prilikom javljanja na biro ubuduće moraju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoj status na evidenciji nezaposlenih.

Biro za zapošljavanje - Ilustracija /Facebook

Izjavu su obavezni potpisati i potpisuju je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Dio pravilnika

Ukoliko tačno ne zaokruže odgovarajuće statuse koji su ponuđeni u izjavi te se provjerom utvrdi da ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nezaposlene osobe bit će skinute s evidencije. To je za “Avaz” potvrdio v. d. direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto. On je istakao da je obrazac izjave sastavni dio Pravilnika koji je stupio na snagu još u septembru.

– Izjave nisu tek sada uvedene, one su bile obavezne i po ranijem Pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja. Služba za zapošljavanje, u skladu sa zakonom i u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnosti podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe – kazao je Bekto.

Prema novom pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja, propisani su rokovi redovnog ličnog javljanja nezaposlene osobe.

Novčana naknada

– Ako osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje, dužna se javiti svakih 30 dana, ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, javlja se svakih 45 dana, a ukoliko ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti, javlja se svaka četiri mjeseca – rekao je Bekto.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh