Posao

U Bosni i Hercegovini ugroženo 10 hiljada radnih mjesta

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je Kosovo uvelo 100-postotne carine na bh. proizvode

Radnici - Ilustracija/Glas Srpske

Na press konferenciji, koja je održana u Sarajevu, istaknuto je da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e čini 15 posto ukupnog bh. izvoza, dok izvoz na Kosovo predstavlja samo četiri procenta.

Vuković je rekao da BiH na Kosovo izvozi robu u 10 puta većoj vrijednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramjera ne bi imalo efekta.

Ušlo se u sferu političkog djelovanja, što VTKBiH ne bi smjela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike. Dali smo punu podršku Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za poduzimanje svih potrebnih mjera – naveo je Vuković.

Vjekoslav Vuković, VTKBiH – Bh-index.com

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA-e, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rješavanje sporova.

Precizirano je da jedna petina bh. izvoza na Kosovo otpada na proizvode iz RS-a, dok ostatak čine proizvodi iz FBiH.

Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su mlijeko, ulje i papirna galanterija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh