Posao

Broj radno sposobnih bh. građana u padu, najviše nezaposlenih sa srednjom školom

Najviše zaposlenih osoba je u dobi od 25 do 49 godina, dok ih je najmanje u dobi od 65 i više godina.

Radnici na građevini - Ilustracija/Nezavisne.com

Advertisements

U Bosni i Hercegovini je prema potpunim podacima Ankete o radnoj snazi, koju je radila Agencija za statistiku BiH, 2,3 miliona radno sposobnih stanovnika, od čega je 822.000 zaposleno, piše “Buka portal“.

Zanimljivo je da se broj radno sposobnih smanjuje iz godine u godinu, a da se broj zaposlenih povećava.

Najviše zaposlenih osoba je u dobi od 25 do 49 godina, dok ih je najmanje u dobi od 65 i više godina. Većina zaposlenih ima završenu srednju stručnu spremu, a zabilježen je i blagi porast onih koji imaju visoku školsku spremu.

Prema podacima iz Ankete, najviše zaposlenih je u uslužnim djelatnostima. Broj radnih sati u sedmici se povećao u odnosu na prošlu godinu pa je prosjek 42,3 sati sedmično. Ovo govori kako se u BiH radi prekovremeno. Poređenja radi, u 2017. godini u poljoprivrednim djelatnostima prosjek radnih sati u sedmici bio je 40,5, u ovoj godini je 41,7, u nepoljoprivrednim djelatnostima je bio 42,6, a sada je 43,8, dok je u uslužnim djelatnostima bio 41,4, a sada je 41,5.

Također, zabilježen je pad broja osoba koje su same sebi poslodavac, a prema rezultatima ankete više samozaposlenih je u RS nego u FBiH.

Nezaposleno je najviše onih sa srednjom stručnom spremom, a najduži prosječni ostvareni staž na birou je u između 24 i 59 mjeseci. Među neaktivnim osobama, odnosno stanovnicima koji ne traže posao, najviše je onih koji imaju završenu osnovnu školu.

U kategorijama postoje i tzv. obeshrabreni, odnosno osobe koje ne traže posao jer su uvjerene da ga ne mogu naći, ali bi bile spremne početi raditi u roku od dvije sedmice i njih je 48.000.

I dalje je mnogo veći procent zaposlenih muškaraca nego žena.

Podaci iz Ankete nisu baš u skladu s podacima koji se prikupljaju putem zavoda za zapošljavanje, što pokazuje da ima i onih koji rade neprijavljeni.

Anketom je obuhvaćeno 10.647 domaćinstava u BiH i to 5.969 u Federaciji BiH, 3.613 u Republici Srpskoj i 1.065 u Brčko distriktu BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh