Posao

Minimalna plata u Njemačkoj čak četiri puta veća od prosječne u Bosni i Hercegovini

Njemačka vlada donijela je danas odluku o podizanju minimalne satnice od početka sljedeće godine na 9,19 eura, a ministar financija Olaf Scholz istovremeno traži povećanje minimalca na 12 eura.

Euro novčanice - Blogspot.com

Advertisements

“Mislim da je minimalna satnica od 12 eura u potpunosti primjerena”, napisao je Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u članku za dnevnik “Bild”.

On je njemačkim poslodavcima savjetovao da “ne štede na plaćama”. SPD, koji zajedno s Unijom CDU/CSU tvori saveznu vladu, se već neko vrijeme zalaže za povećanje minimalca na 12 eura.

Osim SPD-a, za povišenje minimalca na 12 eura se zalaže i opoziciona stranka Ljevica.

Njemačka vlada automatski podiže minimalac shodno preporukama Komisije za minimalac koje sačinjavaju predstavnici poslodavaca i sindikata. Od 1. januara 2020. minimalac bi trebao ponovno porasti na 9,35 eura.

Minimalac vrijedi za sve zaposlene starije od 18 godina a ne primjenjuje se kod naučnika i kod osoba koje su nakon dugog perioda nezaposlenosti ponovno stupile u radni odnos.

Ovim novim povećanjem bi minimalna plata u Njemačkoj (cca. 1.650 eura) bila skoro četiri puta veća od prosječne u Bosni i Hercegovini (cca. 440 eura).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh