Posao

U prevodu … – Šta znače četiri uobičajna pitanja na razgovoru za posao

Naizgled bezazlena pitanja na koja morate odgovoriti trebaju reći puno toga o vama i da li ste odgovarajuća osoba za posao.

No image - Haber.ba


Posao (Foto: Haber.ba)

1. Recite nešto o sebi?

Prevod: Recite, zašto ste vi prava osoba za ovaj posao?

Budite koncizni i uvjerljivi. Ovo je pravi trenutak da pokažete prezentacijske sposobnosti, ali i da ostavite dojam o sebi, piše portal cure.ba.

2. Zašto ste se prijavili za posao ili šta znate o nama?

Prevod: Da li ste zaintereovrani za baš ovaj posao ili ste se samo prijavili jer tražite posao i svejedno vam je gdje ćete raditi?

Svaki kandidat može pročitati kratke informacije o poduzeću u koje ide na razgovor.

3. Gdje se vidite za pet godina?

Prevod: Da li vam je stalo do posla, te rada u konkretnom poduzeću?

Njih zanima da li ste vi osoba koja tu planira ostati i da li se u vas isplati ulagati. Da li je ovaj posao dio vašeg karijernog plana ili samo prijelazni posao i odskočna daska.

4. Imate li vi neko pitanje za nas?

Prevod: Jeste li nas zaista slušali dok smo razgovarali?

Jednostavno bi bilo ići na razgovor za posao s listom pitanja o konkretnom radnom mjestu. No, ono što je bitno je da ne ponavljate pitanja na koja ste već u razgovoru dobili odgovor. To je način da pokažete svoju nezainteresiranost i nedostatak slušanja.
Možete postaviti pitanja o tome što posao uključuje, obvezama i drugim stvarima koje već nisu spomenute u razgovoru.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh