Posao

Koristan vodič – Kako oduševiti potencijalnog poslodavca?

Intervju za posao mnogim je ženama na listi najneugodnijih trenutaka u životu, odmah ispod pregleda kod ginekologa. Pokušavate čim bolje odgovoriti na postavljena pitanja kako bi zadivili poslodavce, a vaše srce vam želi iskočiti iz prsa, dlanovi vam se znoje, zacrvenili ste se.

No image - Haber.ba


Razgovor za posao (Foto: Ilustracija)

No, nažalost, morate izdržati razgovor za posao, ako želite zaraditi za život i napredovati u karijeri. Evo kako ćete odgovoriti na najteža pitanja i dobiti svoj posao iz snova.

1. Što biste promijenili na svom starom poslu
 
Moramo biti realni, ne biste tražili drugi posao, da vam sadašnji iz nekog razloga ne odgovara. Kako odgovoriti na ovo pitanje? Odgovorite iskreno, ali i pomalo diplomatski. Umjesto da se žalite na loše rukovodstvo, uhvatite se nečega što možete racionalno objasniti, a neće zabrinjavati vašeg novog poslodavca, kao na primjer neučinkovitost na poslu, zastarjele tehnologije ili nedostatak mogućnosti napredovanja u karijeri. Samo pritom budite sigurni da ste im dali do znanja zašto je to bio problem za vas i kako ste ga nastojali prevladati, tako da bi oni vidjeli i vašu proaktivnu stranu, iako na kraju problem ipak niste uspjeli riješiti.
 
2. Recite nam nešto o sebi
 
Ovo je jedno od najtežih pitanja s kojima ćete se suočiti u intervjuu na vrućem stolcu. Kako biste vi trebali znati što oni žele čuti o vama? Trebate se spasiti od nasumičnog brbljanja oko značajnih događaja u vašem životu, tražeći ih da vam pojasne svoje pitanje. Možda će pomalo djelovati kao da im se suprotstavljate, ali je u redu pitati ih koji ih točno segmenti vašeg života, osobnosti ili navika zanimaju. To će vaš razgovor pogurati u pravom smjeru i osigurati vam dodatne pluseve.

3. Koja je vaša slabost
 
To je vjerojatno najstrašnije pitanje koje vas može snaći. Očito svom budućem šefu ne možete reći da previše vremena gubite na Facebooku, da stalno visite na chatu sa svojim kolegama, stoga pazite da vam ne izleti nešto što će vas diskreditirati. Nesposobnost u prepoznavanju slabosti pokazuje nisku razinu samosvijesti. Pokažite svoje slabosti i kažite što ste učinili na tom planu, što će pokazati da stalno učite. Recite da ste pomalo uplašeni od javnih nastupa i objasnite im kako biste se predstavili klijentima i zadobili njihovo povjerenje, a samim time i sklopili posao.
 
4. Što je najveća pogreška koju ste napravili na poslu i kako ste to ispravili
 
Ključno je pripremiti nekoliko primjera unaprijed za slučaj da vas zadesi takvo pitanje, tako da ne sjedite u tišini pod pritiskom. Važno je izabrati pogrešku koju ste uspjeli popraviti, koju možete objasniti zašto ste ju učinili i objasniti postupke kojima ste pogrešku ispravili. Zapamtite, oni ne žele tamo sjediti i umirati od smijeha kad vi odete, nego žele vidjeti kako ste se uspjeli iskupiti i spriječiti katastrofu.
 
5. Što bi vaša bliska osoba rekla o vama
 
Moglo bi se činiti čudnim da vaš budući poslodavac želi znati za neugodnosti iz vašeg života, ali to je pitanje zapravo osmišljeno kako biste otkrili nešto ne tako dobro o sebi.
Odgovorite nešto između redova, na primjer da se volite nadmetati, a to može živcirati neke ljude, ali da vjerujete u posao u kojem je zdrava konkurencija potrebna za napredak i uspjeh. Izaberite nešto, recite da ste perfekcionist, to nije negativna osobina, a opet je dovoljno uvjerljiv odgovor.
 
6. Koje su vaše najveće prednosti
 
Navesti svoje pozitivne karakteristike trebalo bi biti jednostavno, zar ne? No, teško je znati s čime započeti. Opće je pravilo da krenete s kvalitetama koje su nužne za radno mjesto koje želite. Nemojte koristiti sve pozitivne atribute koji vas opisuju, jer ćete izgledati umišljeno.
 
7. Imate li pitanja za nas
 
To je samo retoričko pitanje, koje ne traži odgovor, to je samo način završetka intervjua, ili ipak ne? Uvijek treba imati barem jedno pitanje za svoje buduće poslodavce. Neće vas zaposliti samo zato što nemate nikakvih pitanja i što ste procijenili da su oni dobar izbor za vas. Ipak, na intervjuu ne postavljajte pitanja o visini plaće, godišnjem odmoru, i kad ćete imati slobodne dane. Pričekajte da vas odaberu, a zatim počnite detaljnije pregovore.

(cosmopolitan.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh