Posao

Obratite pažnju – Kako dobiti posao u internacionalnoj firmi?

Želite raditi za tvrtku koja je pretežno u stranom vlasništvu. Evo na što trebate obratiti pažnju kada se predstavljate.

No image - Haber.ba


Posao (Foto: Haber.ba)

Rad u internacionalnoj kompaniji ima određene specifičnosti za koje ćete se najbolje pripremiti ako već tijekom školovanja svoje radno iskustvo usmjeravate u tom pravcu. No čak i ako već iza sebe imate radnog iskustva, postoje vještine na kojima biste mogli poraditi kako biste privukli pažnju jednog takvog poslodavca:

1) Razmjena studenata

Upoznavanje različitih ljudi dobro je ne samo radi mogućnosti putovanja i usavršavanja stranog jezika, već i radi upoznavanja različitih kultura, pogleda na život, posao, planove za budućnost. Rad u internacionalnoj tvrtki traži visok stupanj uvažavanja različitosti, ali i razumijevanje specifičnosti.
2) Povezivanje sa studentskim udrugama

Brojne studentske udruge pružaju informacije o poslovima u inozemstvu, odrađivanju prakse ili stjecanju prvog radnog iskustva u internacionalnom okruženju, i to u kompanijama za koje vjerojatno i ne znate da postoje ili ih nema u Hrvatskoj.
3) Budite spremni na volontiranje

To je možda jedno od najboljih ulaganja koje možete napraviti na početku svoje karijere. Trenutno odricanje dugoročno će vam se isplatiti jer ćete stjecati bogato iskustvo zahvaljujući kojem bi vam mnoga vrata u budućnosti mogla biti otvorena.
4) Potražite uredski posao

Općenito je dobro započeti potragu za poslom već tijekom školovanja, a uredska svakodnevica posebno je izazovna i stresna pa je dobro što ranije steći iskustvo u njoj i naviknuti se na sve čari uredskog posla u korporaciji. Ako imate mogućnost volontirati ili honorarno raditi kakav uredski posao, nemojte se previše dvoumiti – u pitanju je iskustvo koje će vam dugoročno biti jako korisno.
5) Pismeno i usmeno izražavanje

Dobro pismeno i usmeno izražavanje vrlo je važno za rad u internacionalnoj tvrtki. Ne morate biti novinar ili pisac da biste znali sročiti dobar izvještaj ili poslovno pismo.
6) Strani jezici

Usavršite znanje engleskog jezika i pored toga svakako usavršite još jedan jezik. Bolje je odlično poznavati dva strana jezika nego nekoliko njih površno.
7) Postavite si cilj

Cilj mora biti jasan, ali ne pretjerujte s preciznošću. Dobro je kada definirate u kojoj branši želite raditi i kako biste se željeli profesionalno razvijati, ali nemojte kao svog idealnog poslodavca promatrati samo jednu tvrtku, a isključiti sve ostale. Postoje brojne kompanije koje zaslužuju vašu pažnju – možda nisu toliko poznate ili prisutne kod nas, ali to ne umanjuje njihovu važnost.
8) Uvijek je dobro napraviti ‘korak više’

Naravno, možete se javljati na natječaje, ali ako pokušate izravno kontaktirati direktora ili menadžera kompanije te poslati otvorenu molbu, sigurno ćete se prije izdvojiti iz mase. Pokušajte dogovoriti kratak sastanak kako biste se uživo predstavili.
9) Budite fleksibilni

Dugi radni sati i spremnost na putovanja nešto su što biste mogli uzeti zdravo za gotovo ako se javljate za posao u internacionalnoj tvrtki. Jednako tako, budite spremni na preseljenje radi posla i činjenicu da biste godinu ili dvije mogli živjeti u nekom drugom gradu ili državi.
10) Na razgovoru za posao…

Nemojte pričati o tome što biste ‘željeli’ raditi već što ste ‘imali priliku’ postići. Pričajte o svojim konkretnim rezultatima, napretku koji ste ostvarili, brojkama koje ste povećali ili smanjili.
11) Koliko teniskih loptica stane u autobus?

Zvuči kao nezgodno pitanje? Ne brinite. Internacionalne tvrtke nerijetko na razgovoru za posao vole postavljati ovakva pitanja – ne zato jer očekuju točan odgovor već zato jer žele vidjeti kako razmišljate. Dakle, pokažete li spremnost na suradnju i promišljanje o pitanju, to je plus.
12) Ostanite znatiželjni

Rad u internacionalnoj tvrtki je dinamičan i traži ljude koji su proaktivni, znatiželjni, postavljaju pitanja, pokazuju inicijativu i žele učiti. Stoga, samo naprijed…nema glupih pitanja!

MojPosao.net – Kako dobiti posao u internacionalnoj tvrtki? http://www.moj-posao.net/Savjet/73375/Kako-dobiti-posao-u-internacionalnoj-tvrtki/46/#ixzz2ik8JwUpf

(moj-posao.net)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh