Posao

Tehnološki napredak je kriv – Poslovi koji više ne postoje!

Da li ste nezadovoljni svojim poslom? Zapravo, treba da budete zahvalni što ga uopšte i imate.

No image - Haber.ba


Led (Foto: Haber.ba)

Uslijed tehnološkog napretka i socijalnih promena, veliki broj poslova i radnih mjesta je jednostavno ukinut. U mnogim slučajevima kriva je automatizacija i mašine koje mogu obavljati poslove brže, pametnije i jeftinije od ljudi. Neki i od današnjih poslova izumiru, a evo i nekih koji više ne postoje.

1. Fenjerdžija

Prije nego što su ulice bile osvijetljene električnim lampama, fenjerdžija je bio zadužen da u suton pali svjetiljke sa gasom, a zatim ih u zoru gasi.

2. Slovoslagač

To je osoba koja je bila zaposlena da puni mašinu za štampanje pločicama pomoću kojih se ranije štampao papir. Taj posao se radio u novinskim kućama ili drugim komercijalnim štamparijama.

3. Ptt operater

Ovaj posao je u različitim oblicima postojao sve do 1980. godine, a od tada, odnosno od razvoja digitalne centrale, više ne postoji.

4. Dostavljač leda

Prije pojave zamrzivača, hrana koja je trebalo da bude na hladnom je čuvana u posebnim torbama u kojima je bio led. Pošto nije postojao način da se napravi led, on je morao da se kupi. Dostavljači leda su išli na zamrznuta jezera i rijeke gdje su brusili led i dostavljali ih firmama i domaćinstvima.

5. Telegrafista

Ovo je jedna od prvih prepoznatljivih profesija koja je nestala uslijed tehnološkog napretka. Operator je koristio Morzeovu azbuku ili neki drugi sistem kodiranja za slanje i primanje poruka. Semafor, sistem slanja poruka putem zastavica je takođe nestao uslijed razvoja komunikacionog sistema.

6. Majstor za pisaće mašine

U vrijeme kad su kompanije koristile pisaće mašine, posao servisera je bio veoma važan. Danas se umjesto majstora za pisaće mašine zove servis za kompjutere.

Pored svih ovih poslova koji su do sada nestali, postoji još mnogo onih kojima prijeti ista opasnost.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh