Posao

Zamjena za meso – U Kini "cvjetaju" farme bubašvaba, kilogram 40 dolara!

Preporuka Ujedinjenih nacija (UN) da ljudi počnu više da konzumiraju insekte kao odličan izvor proteina, dobro je došla kineskim uzgajivačima bubašvaba. Sada ima oko 100 farmi, a svake sedmice otvaraju se nove. Za kilogram se dobija i do 40 dolara.

No image - Haber.ba


Bubašvabe (Foto: Ilustracija)

Jedna od najbrže rastućih grana kineske poljoprivrede, ako se u to može podvesti, jeste uzgajanje bubašvaba. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta trenutno postoji više od 100 farmi, ali se sedmično otvaraju nove.

Vang Fuming, možda i najveći svjetski proizvođač, ima šest farmi, a na njima gamiže oko 10 miliona bubašvaba. Nakon izvještaja UN-a u maju i preporuci o uzgajanju insekata kao odličnog izvora proteina, bubašvabama samo skače cijena, koja sada iznosi oko 40 dolara za kilogram.

Osim izvještaja, na cijenu utiče velika potražnja u kineskoj medicini, ali i u proizvodnji kozmetičkih preparata. Još jedna stvar koja bubama ide u prilog jeste što su daleko jeftinije za uzgajanje i manje zagađuju od uobičajenih domaćih životinja, kao što su svinje i goveda. Osim toga i mnogo manje prostora zauzimaju.

Ostaje još samo da se popularizuju u ostatku svijeta, pošto će proći mnogo vremena, ako se to uopšte i desi, dok se u ponudi u prodavnica širom svijeta ne pojave bubašvabe u odjeljcima za meso.

(rts)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh