Posao

Stres na radnom mjestu – Ubija li vas polako vaš posao?!

Problemi na poslu mogu itekako narušiti kvalitetu života – mogu vam krasti noćni san, mogu vam uzrokovati zdravstvene probleme, poput srčanih bolesti, a mogu vam i ozbiljno djelovati na živce.

No image - Haber.ba


Stres (Foto: Arhiva)

Razmislite o tome gdje ste i odlučno poduzmite određene korake da biste sačuvali fizičko i psihičko zdravlje, piše portal cure.ba.

Preopterećeni podanik

U tu kategoriju ulaze radnici koji tijekom radnog vremena ne uspijevaju dignuti glavu od posla te koji gotovo da i nemaju pravo glasa. Oni rade prema tuđim rasporedima i zapravo su njihove uloge vrlo podaničke. Takva situacija, logično, u čovjeku izaziva ogroman stres.

Brodolomac

Na poslu se osjećate strašno usamljeno? Katkada tražite pomoć ili vodstvo nadređenoga, ali to ne dobivate? Kada trebate podršku ili kolegijalan razgovor, nikoga nema? Ako ste potvrdno odgovorili na ta pitanja, onda spadate u skupinu brodolomaca. Ako želite izbjeći kroničan stres, zauzmite se za sebe – tražite podršku šefa i kolega, budite uporni sve dok je ne dobijete.

Frustrirani oganj

Osobe koje ulaze u tu kategoriju zaposlenika ubijaju se od posla, ali nikad ne dobiju priznanje kakvo zaslužuju – ni u obliku plaće, a ni u obliku pohvale. Ostanak u sjeni za njih je iznimno bolan i izvor je ogromnog stresa. Rješenje je samo jedno: najprije sami odredite svoje ciljeve, a potom ih prezentirajte svome šefu. Možda nećete odmah dobiti sve ono što zaslužujete, ali ćete svakako dobiti informacije kako da poboljšate svoju situaciju. S vremenom će i druge stvari sjesti na mjesto.

Otirač

Svaki dan se susrećete s klijentima koji su verbalni zlostavljači, a vi morate držati jezik za zubima i biti iznimno ljubazni? Ako se prepoznajete u ovom opisu, onda ulazite u skupinu otirača. Budući da postoje poslovi na kojima zapravo ne možete učiniti puno da se situacija promijeni, vrlo je važno pronaći ispušni ventil ili dobrog terapeuta. Rješenje je i promjena posla.

Rob telefona

Zahvaljujući mobilnim telefonima, mnogi su djelatnici danas dostupni svojim šefovima 24 sata dnevno. Rješenje? Isključite mobitel kad dođete s posla. Ako vam šefovi prigovaraju zbog toga, lijepo im pojasnite da niste njihov rob.

Meta zlostavljača

Šef vas konstantno vrijeđa, daje vam nemoguće rokove i ponižava vas pred kolegama? Jasno je da je riječ o zlostavljaču. Potražite zaštitu nekoga ko je njemu nadređen. Ako to ne upali, porazgovarajte s nekim iz udruge za ljudska prava.

Žrtva svih i svega

U tu kategoriju ulaze zaposlenici kojima baš ništa ne ide na ruku. Šef ima neke druge miljenike, kolege vam nisu naklonjene, sve važne informacije skrivaju se od vas? Zauzmite se za sebe – i pred šefom i pred kolegama. Osmislite strategiju koja će vam pomoći da se nametnete, a da pritom nikoga ne moljakate. To će vam donijeti poštovanje kolega i opušteniju radnu atmosferu.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh