Posao

Hrvatska – Svakom nezaposlenom 60 posto prosječne plate dok god je bez posla?

Hrvatska je postala prva država u Evropi koja je dostigla svoju kvotu, prikupivši više od 9.000 potpisa podrške inicijativi da država svakom građaninu isplaćuje osnovni dohodak koji bi pokrivao sve egzistencijalne potrebe iznosom od 60 posto prosječne plate u svakoj od zemalja.

No image - Haber.ba


Hrvatske kune (Foto: Arhiva)

Naime, da bi se o ovoj inicijativi raspravljalo u Evropskoj komisiji, u cijeloj Evropskoj uniji do 14. januara 2014. potrebno je prikupiti milion potpisa.

Svaka država članica ima određenu minimalnu kvotu koju je potrebno da prikupi, pa je tako u Hrvatskoj inicijativu moralo da podrži najmanje 9.000 građana, što je i ostvareno.

Iz inicijative Temeljni dohodak Hrvatska objasnili su da je cilj akcije da prisili države članice EU da svojim građanima isplaćuju bezuslovni minimalni dohodak, odnosno mjesečni iznos koji bi svakog građanina zaštitio od nezaposlenosti i siromaštva.

Iznos tog dohotka stvar je svake države i nije propisano koliko on mora da iznosi, ali se predlaže da to bude 60 posto prosječne neto plate u državi, objavili su hrvatski mediji.

“Želimo da svaki građanin EU ima bezuslovno pravo na zadovoljenje svojih materijalnih potreba da bi mu se osigurao dostojanstven život i da bi bio u mogućnosti da učestvuje u društvenom životu”, objavila je Inicijativa Temeljni dohodak na svojoj internet stranici.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh