Posao

Umijeće rukovanja je bitno – O ovome vam može da zavisi dobivanje posla!

Rukovanje rijetka je prigoda da dodirnemo drugu osobu. U većini zemalja rukovanje se podrazumijeva u početku i na kraju susreta. Ruke se uobičajeno protresu pet do sedam puta.

No image - Haber.ba


Rukovanje (Foto: Haber.ba)

Iako je općenito prihvaćeno rukovati se s osobom koju susrećete prvi put, ima stanovitih okolnosti u kojima nije dobro da ruku ponudite prvi. Stisak ruke, doduše, jest znak dobrodošlice, no ipak je važno prije toga odgovoriti sebi na nekoliko pitanja: Jesam li dobrodošao? Je li toj osobi drago što se susreće a mnom?

Rukovanje osobito je važno u poslovnim situacijama. Istraživanje tvrtke koja proizvodi sušilo za ruke Airdri pokazala je kako svaki peti čovjek ima slabašan stisak ruke zbog čega ih poslodavci na intervjuu eliminiraju već u prvih pet sekundi. Poslodavci tijekom razgovora s potencijalnim kandidatima nerijetko se koriste s nekoliko korisnih taktika kako bi procijenili osobu. Jedna od njih je i rukovanje, koje poput blic-testa otkriva o kakvom je kandidatu riječ. Zato, ako tražite posao – ovo je definitivno nešto na što morate obratiti pozornost.

Dominantno i podložno rukovanje

Postoji mnogo vrsta rukovanja, dobrih i loših, kao i onih kojima se svjesno ili nesvjesno prenosi neka poruka.

Nadmoć se prenosi tako da ruku položite tako da je prilikom rukovanja vaš dlan okrenut prema dolje.  Nije potrebno da dlan bude okrenut potpuno prema dolje, ali ga valja staviti u položaj da je okrenut dolje u odnosu na dlan druge osobe i to će njoj pokazati da ste spremni voditi glavnu riječ u susretu što slijedi.

Obrnuto od rukovanja koje iskazuje utjecaj jest pružanje ruke dlanom prema gore. To je izraženo kada drugoj osobi želite prepustiti kontrolu ili, pak, omogućiti da osjeti kako vlada situacijom.

Kada se rukuju dvije osobe od utjecaja, počinje simbolična borba, jer svaka od njih nastoji dlan okrenuti u podložni položaj. Rezultat je stisak  pri kojem oba dlana ostaju u uspravnom položaju, jer svaki nastoji unijeti osjećaj poštovanja i bliske veze prema drugome.  Takav stisak pokazuje otac sinu kada ga poučava ¨rukovanju kakvo dolikuje pravom muškarcu¨. 

Način rukovanja

Napad dlanom prema dolje najagresivniji je način rukovanja, jer drugome daje malo izgleda da uspostavi izjednačen odnos. Takav stisak je tipičan za agresivne, dominantne muškarce koji uvijek prilaze prvi.

Rukavica je način stiska ruke koji se ponegdje naziva političarskim rukovanje. Osobi s kojom se krenuo rukovati inicijator pokušava dokazati kako je vrijedan povjerenja i častan, ali kad se  takvim načinom posluži osoba koju ste prvi puta upoznali, učinak je obrnut. Rukavica se primjenjuje samo prema ljudima koje dobro poznajete.

Skliska riba je vrsta rukovanja kada vam se čini da se rukujete sa skliskom ribom. Ovakav način rukovanja posvuda je nepopularan i glavnina ljudi takvo rukovanje  povezuje s karakterom slabića, poglavito zbog lakoće kojom se dlan može okretati.

Zvjerski stisak je vrsta rukovanja pri kojem vam netko pokušava iscijediti posljednju kap krvi iz ruke. Stisak zaglavka zaštitni je znak agresivnih, tvrdih tipova.

Grabljenje prstiju je rukovanje koje je promašilo cilj; osoba pogreškom zgrabi prste. Čak i ako se takva osoba doima srdačnom i ljubaznom prema vama, ona u stvari osjeća nedostatak povjerenja u sebe.

Male tajne pravilnog rukovanja

Izbjegavajte sve ovo navedeno. Loš stisak ruke može vas doživotno obilježiti. Stoga je neophodno razvijati ga, unaprjeđivati i poboljšavati.

•    Rukovanje obično se događa kada stojite, u poziciji “licem-u-lice” i ne biste ga trebali pružati u sjedećem položaju osim ako druga osoba također sjedi. Ustajanje će pokazati poštovanje prema drugoj osobi, ali i sebi samima.

•    Vaš stisak treba biti čvrst, ali ne toliko da to postane neugodno. I naravno, treba ga prilagoditi onome s kim se rukujemo (laganije sa starijim osobama).

•    Obratite pozornost i na to da su vam ruke su čiste i suhe te da nemate veliko prstenje koje može nažuljati drugu osobu

•    Pri rukovanju vaš dlan treba biti paralelan ruci koju primate i okomito na tlo – izbjegavajte prije spomenuto dominantno i podložno rukovanje….

•    Osobu s kojom se rukujete uvijek gledajte u oči, u suprotnom poništavate smisao samog rukovanja i umjesto toga šaljete signal neiskrenosti, pa čak i podlosti.

•    Ruku osobe protresite dva puta. Tri puta krajnja je granica – čak i ako želite pružiti osjećaj topline, sve dulje od toga je neprimjereno.

(zena.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh