Posao

Bilo kakav posao – Najlakši način da pronađete posao

Ako ste zaposleni, pronaći novi posao nije lahko. A ako ste nezaposleni, pronaći posao može biti još puno teža misija. Zaista, kao da nije dovoljno teško to što ste nezaposleni za vrijeme recesije, sada se čini da vam i sama činjenica da ste nezaposleni dodatno otežava cijelu situaciju. Kako to promijeniti? Prihvatite posao. Bilo kakav posao.

No image - Haber.ba


Posao (Foto: Haber.ba)

Ako ste zaposleni, pronaći novi posao nije lako. A ako ste nezaposleni, pronaći posao može biti još puno teža misija. Zaista, kao da nije dovoljno teško to što ste nezaposleni za vrijeme recesije, sada se čini da vam i sama činjenica da ste nezaposleni dodatno otežava cijelu situaciju. Kako to promijeniti? Prihvatite posao. Bilo kakav posao, piše cure.ba.

Istraživanja su pokazala da se pojavila nova vrsta diskriminacije u sektoru zapošljavanja i ona nema nikakve veze sa spolom, religijom ili rasom. Umjesto toga radi se o vašem statusu zaposlenja. Drugim riječima tvrtke često kao da poručuju: “Nezaposleni se niti ne trebaju prijavljivati”. Zvuči grozno, ali tako stvarno jest. Je li to protuzakonito? I ne baš, barem ne još jer vaš status zaposlenja nije “zaštićen” (dok primjerice koliko ste stari jest, rte jeste li žensko ili muško).

Kako možete pobijediti ovu vrstu diskriminacije?

Prihvatite posao, bilo koji posao
Današnji poslodavci će puno radije zaposliti osobu koja nešto radi, bilo što, pa i van struke, nego osobu koja čeka da mu se ponudi posao iz snova. Ako imate priliku prihvatiti posao, čak i onaj koji vam se ne sviđa – u krajnjoj liniji i to je bolje nego da ste nezaposleni, a što je najvažnije bolje će izgledati kada dobijete priliku “natjecati” se za posao koji vam se više sviđa.

Trudite se sve dok ne uspijete
Stvarno ne možete pronaći posao? Volontirajte. I na taj način možete pokazati mogućem poslodavcu da ste proaktivni. Ispričajte poslodavcu što ste sve tamo radili i pokažite vještine zbog kojih ste vi savršeni kandidat za ovaj posao.

Objašnjavajte, objašnjavajte
Kada jednom dođete na razgovor za posao koji želite – svoj životopis ispričajte kao priču. Ponekad znati dobro “prodati” priču znači puno više od toga što vam zapravo piše u životopisu. Osim toga, samo zato što trenutno niste zaposleni ne znači da vi ne znate ili ne želite raditi. Iskreno porazgovarajte s poslodavcem, objasnite mu svoju životnu situaciju (no pripazite da ne ispadnete patetični) i možda uspijete svojim sposobnostima uvjeravanja doći do radnog mjesta.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh