Posao

Na burzi rada – 10 najbeskorisnijih diploma s kojima ćete teško dobiti posao i veliku plaću

Iako imaju visoku stručnu spremu mnogi se dojučerašnji studenti nakon fakulteta često nađu na burzama rada.

No image - Haber.ba


Diploma (Foto: arhiva)

Portal Business Insider ovih je dana donio deset najbeskorisnijih diploma uzimajući u obzir zaposlenost i godišnju zaradu s tim diplomama u Americi.

10. Ljudski resursi i unapređenje osoblja
Istraživanje Georgetown Centera pokazalo je kako diplomanti u granama ljudskih resursa i unapređenja sposobnosti u SAD-u imaju prosječni godišnji prihod 70 tisuća dolara. S druge strane, prvostupnici (baccalaureusi) s iskustvom imaju prosječne godišnje prihode 57 tisuća dolara.

9. Kriminalistika i vatrogasna služba
Iako je posao koji obavljaju stresan i opasan, u Americi diploma inženjera zaštite od vatre (fire protection engineer) nije na cijeni. Diplomanti u ovim područjima zarađuju prosječno 66 tisuća dolara godišnje, a prvostupnici s iskustvom 56 tisuća.

8. Grafički dizajn i komercijalna umjetnost
Diplomanti s navedenim zanimanjem u SAD-u zarađuju godišnje oko 50 tisuća dolara, dok uz master diplomu i bez radnog iskustva godišnje mogu zaraditi i do 61 tisuću dolara.

7. Glazbena akademija
Prvostupnici glazbenih akademija u Americi godišnje zarađuju 46 tisuća dolara, a oni s diplomom i bez iskustva 55 tisuća.

6. Mediji
Prvostupnik novinarstva s iskustvom godišnje će u SAD-u zaraditi 51 tisuća dolara, dok diplomirani novinar u istom razdoblju zaradi tek dvije tisuće dolara više.

5. Marketing i istraživanje tržišta
Prvostupnici zarađuju prosječno 65 tisuća dolara godišnje, a diplomanti 81 tisuću.

4. Kemijski inženjering
Prvostupnik kemijskog inženjeringa u SAD-u godišnje će zaraditi prosječno 94 tisuće dolara, a diplomirani kemijski inženjer 102 tisuće.

3. Informacijski sustavi
Diplomanti koji su završili ovaj smjer i rade poslove kao što su obrada, unos i kontrola podataka godišnje u SAD-u zarade 81 tisuću dolara, a oni koji su završili tri godine fakulteta oko 66 tisuća.

2. Farmaceutske znanosti i administracija
Američki prvostupnici s ovim zanimanjima godišnje zarade 108 tisuća dolara, a diplomanti prosječno 110 tisuća.

1. Jezici i dramska umjetnost
Na prvom mjestu beskorisnih diploma nalaze se diplomanti iz jezika i dramskih umjetnosti. Osim što je u tim područjima visoka stopa nezaposlenosti, mala su primanja, pa tako diplomanti u SAD-u godišnje zarade prosječno 58 tisuća dolara, a prvostupnici 44 tisuće.

(index.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh