Posao

Poznati biznismeni – Japanski savjeti za poslovni uspjeh

Japanci su širom svijeta poznati kao disciplinovani, organizovani i besprijekorno predani karijeri, saznajte u čemu je tajna.

No image - Haber.ba


Posao (Foto: Haber.ba)

Poštujući ovu istonjačku filozofiju pod nazivom Kaizen, manje se bave nevažnim stvarima, pa svu energiju usmjeravaju na posao.

Pogledajte šta Japanci sve preduzimaju da bi na poslu izbjegli stres i bili vrijedniji i produktivniji.

SEIRI – definisanje
Ovaj princip podrazumijeva podjelu radnog materijala na neophodan, hitan i nepotreban. Sve što vam je neophodno stavite u zelenu kutiju ili fasciklu, sve što je hitno u crvenu, a ono što je nepotrebno odmah bacite.

SEITON – uređenje
Seiton prije svega znači pravilno smještanje potrebnog radnog materijala, da biste radili što bolje i efikasnije. Sve što vam je neophodno mora biti u vašoj blizini, a materijal koji povremeno koristite uredno složite u orman.

SEISO – čišćenje
Čišćenje radnog prostora je veoma važan dio u organizaciji posla. Cilj je da stvorite ambijent bez prašine i prljavštine koji će vam pomoći da se prijatnije osjećate u svom radnom prostoru, ali i da radite mnogo efikasnije.

SEIKETSU – kontrola
Veoma je važno da uvek dva puta prekontrolišete ono što ste uradili. Možda ćete izgubiti koji minut, ali ćete svakako biti sigurni da ste posao uradili kako treba. Na ovaj način postizaćete bolje rezultate, a kvalitet svega što uradite biće na mnogo višem nivou.

SHITSUKE – disciplina
Posljednje predstavlja disciplinu, odnosno trening kojim se svi zaposleni uče kako bi mogli da se pridržavaju svih navedenih pravila. Na ovaj način stvaraju se radne navike u kolektivu na osnovu kojih svi zaposleni rade kao jedinstveni tim.

(casopisgrad.com)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh