Posao

Nova prilika za posao u Njemačkoj – Raspisan javni poziv, broj mjesta nije ograničen!

Stanovnici iz Bosne i Hercegovine ponovo imaju šansu da konkurišu za posao njegovatelja u Njemačkoj, jer je juče raspisan javni poziv za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u ovoj zemlji.

No image - Haber.ba


Njegovateljica (Foto: Arhiva)

Kako ističu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH za razliku od prošlog javnog poziva ovaj put nisu određene kvote za broj njegovatelja, a ni javni poziv nema rok trajanja pa će kandidati konstantno moći da se prijavljuju.

– Svi koji žele da se zaposle kao njegovatelji u Njemačkoj moći će konstantno da se prijavljuju na lokalne biroe, koji će svakih deset ili 15 dana te prijave da prosljeđuju Ageniji, iz koje će se slati u Njemačku, tako da će zapošljavanje ići brže nego prvi put – rekao je portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

On je istakao da kandidati moraju imati završenu minimalno srednju medicinsku školu, tehničar opšteg ili pedijatrijskog smjera, A2 ili B1 nivo znanja njemačkog jezika kao i položen stručni ispit za rad u struci.

– Prednost će imati kandidati sa radnim iskustvom u struci – kazao je Pupić.
Startna bruto plata njegovatelja u Njemačkoj iznosiće 1.900 evra, a poslodavac im obezbjeđuje smještaj i hranu.

– Kandidati mogu i sami da traže sebi smještaj. Takođe njihova plata može rasti poslije prve godine, jer će se po potpisivanju prvog ugovora voditi samo kao asistenti njegovatelja, a kasnije, poslije polaganja stručnog ispita zarada će im biti povećana – ističu u Agenciji.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH tržištu u Njemačkoj potrebno je oko 10.000 njegovatelja.

– Mnogi ljudi iz regiona su zainteresovani za ovaj posao. Samo iz Srbije u ovoj godini je za Njemačku otišlo oko 170 njegovatelja – kazali su u ovoj Agenciji.
Iako je Njemačkoj hitno potreban stručni kadar, a konkursi su raspisani po zemljama istočne, jugoistočne i južne Evrope, gdje kandidata ne manjka, proces ipak koči birokratija. Pri priznavanju stranih diploma u Njemačkoj za neke profesije zadužena je država, a za druge pokrajine. Međutim, brojnim pokrajinama nedostaju zakoni koji bi to regulisali, zbog čega mnogi mjesecima čekaju da dobiju svoju priliku u ovoj zemlji.

Dvadesetčetvorogodišnji Marko Jovanović iz Banjaluke upisao je prije 30 dana kurs njemačkog jezika, jer planira da konkuriše za posao njegovatelja.

– Većina će biti zaposlena u staračkim domovima. Nadam se da ću uspjeti da dobijem taj posao, jer sam završio medicinsku školu i već nekoliko godina nisam uspio da dobijem posao – istakao je Jovanović.

Slično razmišlja i Milena Dostić iz Prijedora.

– Završila sam medicinsku školu i ispunjavam sve uslove za ovaj posao – istakla je Dostićeva.

Posao njegovatelja u Njemačkoj poslije završena tri kruga intervjua ove godine dobilo je 262 osobe iz BiH. Prvi krug intervjua koji je održan u maju prošlo je 92 kandidata, dok je u junu posao dobilo njih 140. U trećem krugu intervjua koji je održan u julu posao je dobilo 30 njegovatelja.

(doznajemo / glassrpske)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh